In de komende weken valt de beslissing over wie als de regulatoren aantreden voor data en artificiële intelligentie (ai) in België. Beltug, de vereniging van cio’s en digitale tech-leaders, trekt aan de alarmbel: de versnippering en onduidelijkheid over bevoegdheden bedreigen de digitale transformatie van bedrijven en overheden.
Het huidige landschap van regulatoren is versnipperd, hun rol vaak onduidelijk en middelen beperkt. In een persbericht plaatste Beltug een kaartje (zie hieronder) met daarin de partijen die bevoegd zijn. Die vallen letterlijk niet op twee handen te tellen.

De bevoegdheden gelinkt aan digitale technologie zijn een complex kluwen in België, met regulatoren op federaal, gewestelijk en gemeenschapsniveau. Beltug roept beleidsmakers nu op om werk te maken van een coherent en toekomstgericht regelgevingsmodel. Volgens de organisatie ervaren veel bedrijven – zeker grotere – hoge druk op hun ict-afdelingen door regelgeving zoals GDPR, NIS2 en straks ook de AI Act. ‘Deze druk vertraagt innovatie, klantgerichte verbeteringen en cybersecurity-initiatieven’, aldus Beltug.
Een marktonderzoek van de onderneming toont dat 55 procent van de grote organisaties en 34 procent van de kmo’s een hoge tot zeer hoge druk op hun ict-afdelingen ervaart door wettelijke vereisten rond digitalisering zoals de GDPR en NIS2.
Bipt
Regulatoren kunnen nochtans een sleutelrol spelen, zegt Beltug, op voorwaarde dat ze niet alleen controleren, maar ook actief adviseren. Om zo bedrijven effectief te ondersteunen met transparante en eenduidige richtlijnen.
Het federale regeerakkoord stelt het Bipt aan als coördinerende regulator voor de Data Act en AI Act, wat Beltug steunt. ‘Uit onze contacten blijkt echter dat ook andere regulatoren en overheden deze bevoegdheden willen opnemen; dit leidt opnieuw tot versnippering.’
Volgens Beltug moet België kiezen voor sterke, onafhankelijke en goed gefinancierde regulatoren, met heldere mandaten. ‘De keuzes die gemaakt worden over de regulatoren voor data & ai, zullen de verdere digitale ontwikkeling van onze economie en maatschappij bepalen.’