De Belgische arbeidsmarkt voor ict-specialisten kende in 2024 een ommekeer. Voor het eerst in jaren daalde de vraag naar it-profielen van 6,7 naar 6,1 procent van alle online-personeelsadvertenties. Dit blijkt uit het rapport ‘Belgian Digital Economy Overview 2025‘ van de FOD Economie.
De daling valt samen met de afschaffing van de fiscaalvriendelijke auteursrechtenregeling begin 2024, die vooral softwarebedrijven raakte. Veel bedrijven moesten hun loonstructuur herbekijken en kozen ervoor om minder lokaal aan te werven of uit te wijken naar het buitenland.
De weggevallen auteursrechtenregeling maakte het nettoloon minder aantrekkelijk voor werknemers, terwijl loonkosten voor werkgevers stegen. Deze kostenstijging leidde tot kritischer aanwervingsbeleid. Bedrijven kiezen nu vaker voor kandidaten met ervaring in plaats van te investeren in junior-profielen. Deze verschuiving verklaart waarom ondanks de hoge vraag naar ict-talent, veel jonge afgestudeerden moeite hebben hun eerste job te vinden.
Mismatch
Uit het rapport blijkt ook dat België 5,7 procent ict-specialisten telt binnen de actieve bevolking, iets boven het Europese gemiddelde van vijf procent. Toch stagneert dit cijfer. Het land moet volgens EU-doelstellingen tegen 2030 minstens tien procent van zijn beroepsbevolking in ict-functies tewerkstellen (ongeveer 514.000 burgers). Een probleem ligt bij een kwalitatieve mismatch. In Vlaanderen staan volgens de VDAB vandaag zo’n zesduizend ict-functies open. Maar bedrijven zoeken meer en meer vooral brugprofielen: ict-specialisten die technische expertise combineren met domeinkennis in specifieke sectoren. Het gebrek aan juiste kwalificaties staat boven aan de rekruteringsproblemen (48 procent), gevolgd door het tekort aan sollicitaties (46 procent).