Langzaam maar zeker sterft de thin client

Daling

De thin client heeft zijn beste tijd gehad. De verkoop dendert naar beneden. Het concept van de afgeslankte pc lijkt vandaag voorbijgestreefd.

Eerst de feiten. Uit recent onderzoek van IDC blijkt dat de verkoop van thin client-omgevingen in Europa de voorbije vijf à zes jaar jaar nog nooit zo laag was. De West-Europese thin client markt viel in 2015 zelfs harder terug dan in 2009, toen de financiële crisis hevig huis hield.

Ook België daalt

Dat de thin client al betere tijden heeft gehad, staat buiten kijf. Bij Citrix, samen met VMWare en Microsoft, de gangmaker in de markt, geeft men ook toe dat de verkoop flink afneemt, ook in ons land. 'De markt voor thin clients krimpt', erkent Andreas van Wingerden, manager system engineering bij Citrix.

Ook in België is het aandeel van thin clients in het totaal aantal gebruikte systemen de laatste jaren zachtjes aan het dalen. Begin 2014 bedroeg het percentage thin clients tussen de 25 en 26 procent van het totaal aantal eindgebruikerssystemen, begin 2015 was dat 23 procent en inmiddels is dat verder gedaald naar ruim 22 procent. Dat blijkt uit cijfers die Computer Profile verzamelde bij 2.500 Belgische organisaties op vraag van Computable.be.

In België was de thin client bovendien nooit echt razend populair. Dit komt mede doordat ons land in verhouding weinig grotere bedrijven telt. Het zwaartepunt voor de thin client ligt in ons land bijvoorbeeld bij organisaties tussen de vijfhonderd en duizend werknemers.

Gezondheidszorg op kop

Het grootste aandeel van thin clients worden in ons land aangetroffen binnen de gezondheidszorg.
Zo gebruikt het Universitaire Ziekenhuis van Leuven, een van de grootste ziekenhuizen van het land, op de afdeling intensieve diensten Teradici clients met VDI (virtual desktop interface) van VMware.

In de gezondheidssector heeft de thin client in ons land een aandeel van bijna 35 procent. Maar twee jaar geleden lag het aandeel in die sector nog op 45 procent. Of hoe vooral de echte believers lijken af te haken.

De thin client doet ons als concept terugdenken aan de goede oude mainframe. Gebruikers kunnen op basis van een virtuele machine data en applicaties raadplegen. Hun eigen toestel dient vooral als doorgeefluik. Vaak gaat het om de keuze tussen 'thin client' (met beperkte lokale intelligentie op het toestel) en 'zero client' (waarbij helemaal niets meer lokaal gebeurt, iets wat bij het project op de afdeling intensieve diensten in het Universitaire Ziekenhuis van Leuven het geval is).

Nadelen wegen door

De voordelen van de thin client  spreken voor zich. Er zijn de lagere kosten voor it-beheer, want thin clients zijn vrijwel volledig op de server te beheren. Ook de beveiliging kan hierdoor centraal worden geregeld.

Anderzijds zijn er ook de nadelen. Enerzijds zijn er hogere server vereisten. Zo’n server is dan meteen ook een ‘single point of failure’. Maar het grootste nadeel is misschien nog wel de gebruiker, die vandaag ook gewoon zijn zeg wil doen over wat er op zijn of haar toestel gebeurt.

Daarnaast is er natuurlijk de vaststelling dat, ook in bedrijven, de traditionele pc aan belang inboet. Ook dat aspect zorgt ervoor dat thin clients anno 2016 afkalven. Helemaal verdwijnen zal de thin client niet doen, al lijkt het gebruik zich op lange termijn toch meer en meer te richten op niche-omgevingen, zoals ziekenhuizen.

'VDI nog erg gezond'

De neergang van de thin client betekent niet meteen dat het concept van virtual desktop infrastructure of VDI meteen naar de prullenmand kan worden verwezen. Want bij VDI gaat het intussen om meer dan de pc. 'Wat wij zien is dat de markt van het endpoint al langer aan het veranderen is, onder meer door de opkomst van smartphones en tablets', stelt Andreas van Wingerden, Manager System Engineering bij Citrix.

Citrix is daarom, naar eigen zeggen, jaren geleden begonnen zijn productportfolio hierop aan te passen. 'Dit deden we onder meer door desktop- en applicatie-virtualisatieproducten als XenApp en XenDesktop verder af te stemmen op mobiele devices, en door nieuwe oplossingen te lanceren voor Enterprise Mobility Management (EMM) en Secure Enterprise File Sync and Sharing', aldus Van Wingerden.

Kortom, de markt voor thin clients krimpt dus, maar de markt voor VDI daarentegen is nog gezond. 'Citrix heeft zijn investeringen in de Belgische markt in het afgelopen jaar verder versterkt, en zeker niet afgebouwd', zo voegt van Wingerden er nog aan toe. Eind vorig jaar kondigde Citrix nog een reorganisatie aan waarbij wereldwijd duizend medewerkers zouden worden ontslagen.

In elk geval lijkt de markt het bedrijf (voorlopig alvast) niet meteen af te schrijven. In het voorbije kwartaal waren de bedrijfsresultaten van Citrix Systems beter dan verwacht en verhoogde het bedrijf ook de winstverwachting. De thin client is dood, leve VDI.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-18T10:49:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.