Iot vervult cruciale rol in tal van sectoren

Trend 7 in IT Trendsonderzoek 2021 van Supply Value

Dit artikel delen:
Internet of things IoT industrie beveiliging security

Slimme horloges, thermostaten en televisies. Het zijn de iot-devices van de moderne maatschappij. Ook in de bedrijfssector zijn dit soort slimme producten bekend. Denk aan het verkeer, waar autosensoren de situatie op de weg in de gaten houden, zodat proactieve en tijdsefficiënte begeleiding mogelijk is. Als het om het internet of things (iot) gaat, vindt meer dan 82 procent van de respondenten van het IT Trendsonderzoek van Supply Value dat zij hiermee vrij goed bekend zijn. Ondanks de zevende plaats wordt iot erkend als een cruciale trend voor de groei van tal van sectoren en markten.

Iot is een netwerk van onderling verbonden apparaten die gegevens verzamelen, verbinding maken met internet, analyses maken en op basis daarvan hun gedrag aanpassen. Met andere woorden: het is de overkoepelende term voor semi-intelligente infrastructuur die gebruik maakt van sensoren om gegevens te monitoren en door te geven. Op basis van de verzamelde gegevens kan deze infrastructuur min of meer zelfstandig beslissingen nemen op basis van de gemeten informatie.

"Dure reparaties en storingen zijn te vermijden door preventief onderhoud"

Dat optreden vindt steeds meer plaats zonder tussenkomst van mensen. Dit is mogelijk omdat de ‘things’ van tevoren kaders krijgen. Denk aan een waterkering die automatisch sluit als het waterpeil tot een bepaald niveau stijgt. Op een omstandigheid, waarin de waterkering moet sluiten, is beter te anticiperen door sensoren te integreren die het waterpeil detecteren, de weersvoorspellingen waarnemen en vervolgens de waterkering sluiten wanneer dat nodig is. Bovendien kan de toestand van kritieke onderdelen van de waterkering worden gecontroleerd. Dure reparaties en storingen zijn te vermijden door preventief onderhoud.

Iot maakt de wereld slimmer en de procedures efficiënter. De juiste inrichting van het iot-ecosysteem bepaalt of het iot een succes wordt of niet. Technologie, procedures, organisaties, leveranciers en gebruikers werken allemaal samen om het iot levensvatbaar te maken in een iot-ecosysteem. Er zijn verschillende componenten die met elkaar moeten worden verbonden en op elkaar moeten reageren. Het is dan ook van cruciaal belang dat een iot-ecosysteem zorgvuldig wordt opgebouwd en onderhouden.

Iot-trends

Iot heeft een ongelooflijk potentieel en er zijn verschillende trends die van invloed zijn op hoe het zich de komende jaren zal ontwikkelen. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie, machinaal leren en iot, zijn autonome systemen in opkomst. Autonome systemen zijn in staat taken uit te voeren die normaal door mensen worden uitgevoerd. Er zijn verschillende niveaus van autonomie: van een geïsoleerd systeem tot een autonoom systeem.

Het internet of bodies (iob) is wat we iot noemen als het gaat om de toestand van het menselijk lichaam. Het lichaam fungeert als dataplatform en maakt verbinding met een netwerk van apparaten die in het lichaam zijn ingebouwd of aan het lichaam zijn bevestigd, zoals een smartwatch of een pacemaker. Deze apparaten kunnen door torrents, een methode om bestanden over internet te verspreiden, van gegevens over alles, van diëten tot sociale interacties, bijdragen aan en verbeteren van de preventieve gezondheidszorg, de productiviteit van de medewerkers te verhogen en mensen aan te moedigen actief deel te nemen aan hun gezondheid.

Iot-security en 5G

IT Trendsonderzoek 2021

Supply Value voert jaarlijks het IT Trendsonderzoek uit. Via het onderzoek worden tien belangrijkste ict-trends voor het komende jaar in kaart gebracht. Computable is partner van het IT Trendsonderzoek. Via tien verschillende artikelen in de maand december tellen we terug van nummer 10 naar de absolute nummer 1.

Het moeilijkste aspect van het iot is de beveiliging van de apparaten en de gegevens die zij verzamelen en meedelen. Er zijn meer mogelijke inbreuken op informatie wanneer een organisatie of individu op verschillende plaatsen met internet is verbonden en actief communiceert. De zorgen die we hebben besproken voor cyber- en gegevensbeveiliging gelden evenzeer voor de ‘things’ van een organisatie. Dit is van cruciaal belang wanneer het gaat om iob-technologie, omdat een inbreuk directe gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de patiënt. Tegelijk met de creatie en productie van deze toepassingen zullen de producenten en gebruikers van gegevens regels moeten vaststellen voor het juiste gebruik van deze technologie in het kader van normen en voorschriften, privacy, beveiliging en veiligheid én interoperabiliteit.

Er is een goede reden waarom experts enthousiast zijn over de toekomst van iot. De introductie van 5G heeft bijna elke industrie geïnspireerd om het potentieel van cellulaire connectiviteit te onderzoeken en hoe het de bedrijfsvoering kan transformeren. In combinatie met lagere apparaatskosten en een minimaal stroomverbruik zal de capaciteitstoename die 5G zal brengen voor iot-technologie en vrijwel elke sector ordes van grootte overtreffen ten opzichte van de huidige lte-technologie.

Prioriteit stabiel

In het begin van de jaren 2000 was iot nog maar een begrip, maar met het eind van 2021 nabij, zo blijkt uit het IT Trendsonderzoek van Supply Value, dat deze technologie niet meer weg te denken is. De technologie is tegenwoordig zeer bekend onder ict-professionals. Meer dan tachtig procent van de respondenten is, net als vorig jaar, op zijn minst behoorlijk bekend met of een expert op het gebied van iot. Op een schaal van 1 (lage prioriteit) tot 5 (hoge prioriteit) lijkt de prioriteit van de trend met een 2,7 stabiel te zijn gebleven met, eenzelfde score als in 2020.

Ondanks de zevende plaats wordt het iot erkend als een cruciale trend voor de groei van tal van sectoren en markten. Gezien de diverse toepassingsmogelijkheden is dit volgens Supply Value begrijpelijk. De toepassing om de efficiëntie van het onderhoud van activa te verbeteren en het monitoren van de staat van assets worden vaak genoemd. Kostenbesparingen, meer inzicht en de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen worden beschouwd als de meest essentiële redenen om in bredere zin met iot te gaan werken.

Punt van zorg

Robin Boots

Robin Boots, consultant bij Supply Value.

‘Het aantal iot-sensoren blijft in de toekomst snel groeien’, verduidelijk Robin Boots, consultant bij Supply Value. ‘De komst en groei van 5G gaat hier ongetwijfeld aan bijdragen. De trend om iot te gebruiken om ons leven eenvoudiger, veiliger en aangenamer te maken, zal zich voortzetten, waarbij iot een belangrijker onderdeel van ons dagelijkse en uiteindelijk ook professionele leven zal worden. De beveiliging van iot-apparaten blijft een belangrijk punt van zorg. Omdat iot-sensoren een grote hoeveelheid gegevens kunnen verzamelen en uitwisselen, is het van cruciaal belang - en een van de moeilijkste problemen voor iot, - dat deze gegevens alleen beschikbaar zijn voor geautoriseerde personen. Ook bestaat de kans dat iot-sensoren worden gehackt en de controle wordt overgenomen.’

Het toepassen van blockchain biedt volgens Boots mogelijk een oplossing voor het beveiligingsvraagstuk. ‘Elke informatie-uitwisseling wordt permanent gedocumenteerd op een transparante manier voor alle belanghebbenden. De peer-to-peer-methode van de blockchain elimineert de soms gevoelige single points of failure van het iot, waardoor een veerkrachtig netwerk van onderling verbonden apparaten kan groeien. In de meeste gevallen, tijdens het gebruik van blockchain in iot, zullen de apparaten het netwerk gebruiken om alle gegevens te valideren. Daarnaast zijn slimme contracten te gebruiken om alle activiteiten binnen de blockchain en het iot-platform te automatiseren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-08T09:27:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.