Minder budget voor ‘keeping the lights on’

Onderzoek Dell Boomi wijst uit: er gaat veel meer geld naar modernisering erp-legacy

Budget geld planning

Gewoonlijk gaat men ervan uit dat van de it-budgetten 80 procent gaat naar het draaiende houden van de bestaande infrastructuur en applicaties (‘keeping the lights on’). Recent onderzoek onder 825 enterprise architecten in Europa en de Verenigde Arabische Emiraten laat zien dat het gemiddeld slechts gaat om 35 procent van het budget. In Nederland ligt het op 34 procent. De rest wordt hier verdeeld over it-modernisering (36 procent) en innovatie (30 procent).

De studie is uitgevoerd door onderzoeksbureau Coleman Parks in opdracht van Boomi, een dochterbedrijf van Dell Technologies. Het onderzoek was ingegeven door na te gaan hoe het zit met het 'Erp Innovator’s Dilemma': fors investeren in het langdurige en complexe proces om de enterprise resource planning (erp) te moderniseren, of achterop raken bij concurrenten die dat risico wel durven te nemen.

De antwoorden leveren verrassende inzichten. Zo blijkt 68 procent van de it-afdelingen bij Europese organisaties al druk bezig te zijn om zakelijke applicaties naar de cloud te brengen, terwijl 53 procent zich concentreert op het moderniseren van legacy erp-toepassingen om strategische groei mogelijk te maken.

Verder heeft 36 procent aan zijn erp-toepassingen nu nog hoofdzakelijk on-premise te hebben draaien, met hier en daar wat cloud – maar over twaalf maanden verwacht maar liefst 80 procent van de Nederlandse respondenten hun erp-applicaties hoofdzakelijk of zelfs volledig (46 procent) in de cloud te hebben draaien.

In de rest van Europa gaat de overstap zelfs nog iets harder: gemiddeld 56 procent verwacht over een jaar erp volledig in de cloud te draaien. In heel Europa is niet één respondent meer te vinden die over twaalf maanden verwacht alleen nog on-premise erp-oplossingen te hebben draaien (nu nog gemiddeld 23 procent in Europa; 30 procent in Nederland).

Integratie is uitdaging

"Integratie-oplossingen die overweg kunnen met complexe hybride it-omgevingen"

De redenen die de Nederlandse respondenten noemen om hun erp naar de cloud te brengen, zijn met name verbeterde efficiency (71 procent), hogere it-flexibiliteit (67 procent) en kostenoverwegingen (50 procent). Daarin wijkt Nederland iets af van de rest van Europa, waar erp vooral naar de cloud gebracht wordt voor grotere zekerheid over beschikbaarheid, prestaties en beveiliging (58 procent) en ondersteuning van zakelijke groei (55 procent).

Respondenten zien modernisering van hun erp-landschap als de beste oplossing om met name de klantervaring te verbeteren (48 procent) en de bedrijfscontinuïteit te garanderen door betere integratie van kernapplicaties (44 procent).

92 procent van de Nederlandse respondenten werkt op dit moment aan standaardisatie en consolidatie van applicaties. 88 procent wil zijn toepassingen moderniseren en 82 procent werkt aan de migratie van infrastructuur naar de cloud. Bij het moderniseren van hun it-omgeving zien Nederlandse respondenten vooral uitdagingen in de complexiteit van moderne hybride it-omgevingen (48 procent), data governance issues (42 procent) en integratie (een gebrek aan integratievaardigheden en een gebrek aan de juiste integratie tools, beide 40 procent).

Het verbaast dan ook niet dat Nederlanders met name op zoek zijn naar integratie-oplossingen die overweg kunnen met complexe hybride it-omgevingen (44 procent), en die in staat zijn data te verwerken uit een grote verscheidenheid van databronnen en apparaten (42 procent).

Verschuiving

Derek Thompson, directeur EMEA bij Boomi: 'It-managers mogen met recht trots zijn op de initiatieven die ze nu ontplooien om innovatie te stimuleren, en tegelijkertijd de kosten terug te dringen van tientallen jaren oude technologie. Het is bemoedigend te zien dat nu meer geïnvesteerd wordt in de modernisering van applicaties en digitaal gedreven business innovatie.' 

Thompson merkt dat Europese organisaties nu de mogelijkheden zien die cloudgebaseerde toepassingen te bieden hebben. 'Zij verschuiven hun investeringen naar initiatieven die meer strategische groeimogelijkheden bieden, zowel op het gebied van erp als crm en iPaaS. De modernisering van erp vraagt ook om moderne integratietechnologieën.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-31T15:00:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.