Data fabric is voor NetApp wat App Store voor Apple is

NetApp zoekt heil in hybrid cloud

NetApp

NetApp, een specialist in dataopslag, gaat door een grondige transitie. Op hun gebruikersconferentie NetApp Insight bleek dat het bedrijf beseft dat het zich moet klaarmaken voor het cloudtijdperk van vandaag. De focus hierbij ligt op het concept van data fabric.

NetApp is een van de marktleiders in de opslagindustrie. In onze contreien maakt het opslagbedrijf samen met EMC en HP de top drie uit. De leverancier maakte het systeem van netwerkopslag, en nas in het bijzonder, mee groot.

Maar de laatste tijd zit de klad er wat in. De laatste kwartalen vielen de resultaten tegen en enkele weken geleden werd gewisseld van ceo. Ook in de Benelux overigens kwam er met Sven Schoenaerts een nieuwe managing director in de Benelux. NetApp situeert zich vandaag in het tijdperk waarbij bedrijven minder afhankelijk zijn van hun opslagsystemen om hun data te bewaren. Onder deze dynamiek organiseerde NetApp zijn gebruikersconferentie NetApp Insight, eerder in Las Vegas en deze week in Berlijn.

Omslag

Net als menig ander it-bedrijf moet NetApp de omslag maken naar een it-industrie waar de cloud heerst. ‘De cloud gaan we niet meer terugdraaien. En het is inderdaad zo dat er ook uit doe hoek concurrentie komt’, geeft Manfred Reitner, general manager EMEA toe, tijdens een interview op NetApp Insight. ‘Maar ook mogelijkheden’, voegt hij er snel aan toe.

NetApp kreeg van industrie-analisten de laatste tijd wat kritiek dat het soms wat traag is in ontwikkeling en zijn klanten ook niet altijd kan omzetten naar de nieuwste clustered Data Ontap-omgeving. Reitner geeft dit deels toe, maar nuanceert. ‘Als wij iets aankondigen is het product ook echt beschikbaar, iets wat je van onze naaste concurrenten niet altijd kan zeggen’, oppert hij.

iTunes

Centraal op NetApp Insight is het zogenaamde data fabric-concept. ‘Bedrijven moeten op dezelfde manier hun data kunnen behandelen als vroeger. Ook al is het onderliggende fundament aan het veranderen. Data moeten vlot kunnen doorschuiven’, stelt Reitner. Data kunnen in hun opstelling gebruik maken van de klassieke NetApp-infrastructuur, maar ook van hun software of in de cloud, zoals bij Amazon. ‘Sommige data staan on premise, andere in de cloud. Wij helpen bedrijven in het totale beheer en overzicht inzake hun data.’

NetApp tracht in dit alles een sleutelrol aan te nemen met het data fabric-concept. Hierbij stapte de aanbieder af van zijn klassieke storage-aanpak. George Kurian, de nieuwe ceo van NetApp, vergeleek het onlangs zowaar met Apple. ‘Als je als consumenten een iPod, iPhone of iPad hebt dan biedt Apple met iTunes en de App store een toepassing die de data-uitwisseling tussen al deze toestellen afhandelt. Zoiets doen wij met data fabric ook.’

Amazon

Opvallend is hoe het bedrijf de cloud, en ook de grote public cloud-spelers omarmt. ‘Bedrijven als Amazon en Microsoft zijn onze klanten en partners’, benadrukt Reitner. ‘Geen enkele van onze rechtstreekse concurrenten werkt zo goed met hen samen als wijzelf.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-18T12:18:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.