Van disaster recovery naar ‘recovery’

disaster recovery

Het dreigingslandschap van datacenters verandert. Er moet niet alleen gedacht worden over fysieke beveiliging tegen bijvoorbeeld natuurrampen, maar ook over de bescherming tegen cyberbedreigingen, zoals ransomware-aanvallen. Hiermee verschuift de traditionele disaster recovery (DR) naar ‘recovery’, meent Jacco Gunsing, regional sales manager Benelux bij Zerto.

Bij de term disaster recovery wordt vaak gedacht aan de fysieke bescherming van een datacenter. Wat gebeurt er in geval van een (natuur)ramp zoals een aardbeving, brand of orkaan? En hoe moet er worden omgaan met stroomuitval? ‘Dit is tegenwoordig niet meer voldoende’, vertelt Gunsing. ‘De dreigingen veranderen. We krijgen steeds vaker te maken met cyberaanvallen zoals ransomware. Die kunnen grote gevolgen hebben op de beschikbaarheid van it. Dat terwijl it tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering is.’

Recovery per seconde

Vanwege het grote belang aan it moeten traditionele beveiligingstechnieken, zoals disaster recovery en back-up, vernieuwd worden. ‘Bij back-ups worden hele omgevingen teruggezet’, vertelt Computable-expert Gunsing. ‘Bedrijven moeten een flexibelere oplossing hebben, waarbij terug kan worden gegaan naar kortere tijdsbestekken van bijvoorbeeld uren of minuten. Ook het terughalen van bepaalde bestanden tot op secondeniveau is een steeds groter wordende behoefte.’ Hij spreekt dan ook van een ‘recovery’-beleid, aangezien dit breder is dan enkel disaster recovery.

Om in te spelen op het terughalen van bestanden op secondeniveau, biedt Zerto Virtual Replication. Het product beschermt gevirtualiseerde workloads, on premise, off premise of in de cloud. 'De kracht van de technologie zit in de gebruikte replicatiemethodiek, de journal based point-in-time recovery en de geautomatiseerde uitwijkacties', legt Gunsing uit.

'Gevirtualiseerde workloads kunnen, onafhankelijk van de onderliggende technologie (storage/hypervisor/cloud), uitwijken of  van de ene naar de andere locatie verplaatst worden', vervolgt hij. 'Dit gebeurt met een recovery point objective (rpo) van seconden. De uitwijkomgeving loopt hierdoor enkele seconden achter op de productieomgeving. Dit beperkt het dataverlies bij een disaster.'

Partners

Voor de verkoop van zijn producten werkt Zerto samen met diverse partners. Wereldwijd zijn dit er ruim achthonderd. Gunsing moet dit partnernetwerk in de Benelux-regio uitbreiden. Hij begon in september 2014 in zijn eentje, maar werkt ondertussen met vijf collega’s aan deze taak. ‘In Nederland beschikken we over 25 partners. Vorig jaar hebben we ook de internationale stap naar België gemaakt. Daar hebben we diverse eindgebruikers en partnerships opgetekend. Voorbeelden daarvan zijn de ict-dienstverlener Uptime Group en telecombedrijf Proximus.’

Zerto bedient klanten binnen de verzekeringen en financiële sector. Op de verticale markt heeft het klanten in de zorgsector en bij de overheid. Gunsing wil nog intensiever met partners samenwerken om de aanwezigheid op huidige markten uit te breiden en nieuwe markten te bereiken. Het kijkt hierbij naar de retail, online dienstverleners en productie.

Om het partnerkanaal uit te breiden beschikt Zerto over een channelprogramma. Dit onder de naam Zerto Alliance Partner (ZAP) Program. Zerto biedt zijn partners projectbescherming, gelokaliseerde content en ondersteuning bij webinars. Een belangrijk onderdeel is de disaster recovery-guide. Via deze gids van twintig pagina’s kunnen bedrijven checken of hun disaster recovery op orde is en waar nog eventueel beveiligingsgaten zijn. Daarnaast biedt Zerto een roi-assessmenttool, die het voor bedrijven inzichtelijk maakt welke risico’s ze lopen als de it een uur plat ligt. 

Cloud service providers

Naast de channelpartners, werkt Zerto ook intensief samen met cloud service-providers. Dit om bedrijven hun workloads te helpen verhuizen van een eigen datacenter naar de cloud, in de vorm van een managed datacenter of een (public) cloud. ‘Om deze beweging te ondersteunen bieden we ons product als disaster recovery as a service (DRaaS). Dat wordt dan ook het nieuwe focuspunt van ons. Om dit te bewerkstelligen zijn we, naast samenwerkingen met private cloud leveranciers, ook de samenwerking aangegaan met grote (publieke) cloudleveranciers als Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. Hierdoor kunnen klanten altijd de juiste keuze maken als het gaat om continuity en cloud, kijkende naar de benodigde sla en juiste invulling van de noden van het bedrijf.'

Storage Expo

Computable.be is hoofdmediapartner van de gecombineerde ict-beurzen Infosecurity Belgium, Storage Expo en The Tooling Event op woensdag 15 en donderdag 16 juni te Brussels Expo. Zerto is tijdens deze beurs te vinden op de stand van partner Uptime: 03.D011. Tevens geeft Gijsbert Jannssen van Doorn, manager solutions engineering EMEA, dagelijks een lezing waarin hij de verschillen tussen disaster recovery en back-up uitlegt.

Registreer hier gratis voor de beurs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-14T09:22:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.