Vlaanderen beent Nederland bij in cloud

Meer vestigingen met cloudtoepassingen bij Vlaamse bedrijven

Cloudonderzoek

Inzake cloudadoptie loopt Vlaanderen zeker niet achter op de noorderburen van Nederland. In tegendeel: in verhouding zijn er zelfs (iets) meer Vlaamse bedrijfsvestigingen die cloudtoepassingen gebruiken dan Nederlandse.

De cijfers komen van Computer Profile, dat op vraag van Computable.be meer dan 2900 Belgische bedrijfsvestigingen met meer dan vijftig werknemers ondervroeg over hun cloudgebruik. Het gaat hier om het gebruik van cloudtopepassingen of software-as-a-service (SaaS).

Cloudgebruik neemt toe

Eerst even het hele land bekijken: welk deel van de bedrijfsvestigingen gebruikt applicaties uit de cloud? Dan blijkt op dit moment 56 procent van de Belgische bedrijfsvestigingen te zijn. Met retail, ict, nutsbedrijven en de financiële sector als uitschieters.

Het percentage bedrijfslocaties dat in België gebruik maakt van cloudtoepassingen is de voorbije jaren alvast gestaag toegenomen. In 2013 gaf 49 procent van de  Belgische bedrijven aan dat men gebruik maakte van één of meerdere cloudapplicaties, twee jaar geleden lag dat op 52 procent, anno 2017 bedraagt dit dus 56 procent. 

Vlaanderen boven

België is één verhaal, maar Vlaanderen, Brussel en Wallonnië een ander. Zo merken we inzake cloudadoptie grote verschillen tussen de gewesten. In Vlaanderen zien we bij 64 procent van de locaties één of meerdere cloudapplicaties terugkomen, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat het geval bij 54 procent van de locaties en in Wallonië slechts bij 30 procent van de locaties. 

De Vlaamse zakelijke markt lijkt daarmee erg op de Nederlandse waar een vergelijkbare analyse is gemaakt. Voor de Nederlandse zakelijke markt ligt het percentage locaties met cloudoplossingen op 63 procent. 

Beter dan Nederland?

Vlaanderen doet het met 64 procent dus iets beter dan Nederland, al is dit verschil miniem en statistisch overigens niet helemaal significant. Maar dat Vlaanderen zwaar zou achterlopen in cloudadoptie in vergelijking met ons noorderburen, klopt alvast niet.

Wel één nuance. Als we kijken naar welk deel van alle gebruikte applicaties een oplossing in de cloud is, dan loopt Nederland nog voorop. Bij bedrijfslocaties in Vlaanderen vormen cloudapplicaties 16 procent van het totaal aantal gebruikte softwaretoepassingen. In Nederland is dat 19 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-04T09:38:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.