Google en Amazon doen gooi naar securitymarkt

It-giganten onderschrijven belang van beveiliging met nieuwe dochters

Google hoofdkantoor

Foto: Turtix (Shutterstock)

Alphabet, het moederbedrijf boven Google, richt een nieuw bedrijf op dat zich richt op het signaleren en bestrijden van cyberaanvallen. Amazon nam op zijn beurt securitystartup Sqrrl over. Worden Google en Amazon belangrijke securitybedrijven?

Bij het bedrijf van Google/Alphabet gaat het om een afsplitsing vanuit zijn beruchte onderzoekslab Google X. 'Chronicle is een nieuw onafhankelijk bedrijf binnen Alphabet dat bedrijven helpt bij het opsporen van cyberaanvallen voor ze schade veroorzaken', aldus Stephen Gillett in een blogpost. De man wordt ceo van Chronicle.

Antivirusprogramma

Na Waymo (zelfrijdende auto's en Verily (e-health) is Chronicle de derde boreling van Google X, dat bekend staat om zijn zogenaamde 'moonshots’. De aanpak van Chronicle is tweeledig. Het biedt enerzijds een (klassiek) antivirusprogramma: VirusTotal, op basis van een overname die Google zowat vijf jaar geleden deed.

Anderzijds biedt Chronicle een platform voor informatie en analyse. Hiermee wil het klaarheid brengen in de aangroei van data van de vele diensten die een groot bedrijf gebruikt om problemen op te sporen. 'Daardoor duurt het soms maanden vooraleer bedrijven hackeraanvallen opsporen. Dat brengt meer schade en meer kosten met zich mee.' Het bedrijf wil de melding en analyse van potentiële dreigingen versnellen.

Meer nieuwe spelers

Maar daar blijft het niet bij wat betreft securityplannen van techgiganten. Zo nam Facebook enkele dagen geleden Confirm.io over, een startup die zich specialiseert in authenticatie en identity management. Ook Amazon richt zich meer op security. Het bedrijf lijfde recent Sqrrl in, een beveiligingsstartup die is opgericht door ex-NSA-medewerkers. Met deze zet wil Amazon meer beveiligingsdiensten aanbieden aan klanten van hun AWS-cloudplatform.

De plannen van Google en Amazon zijn wel aan te moedigen. Security is voor bedrijven cruciaal geworden. Het moet ook worden ingebouwd in toepassingen, maar ook in clouddiensten. Klanten die clouddiensten van Google en Amazon gebruiken, kunnen dan ook profiteren van hun knowhow en technische infrastructuur.

Markt van 100 miljard

Toch zijn er nog veel vragen. Door ook security toe te vertrouwen aan giganten als Google en Amazon kunnen bedrijven nog meer afhankelijk van hen worden. De bekende beveiligingsexpert Bruce Schneier praat in dit kader over 'feudal security’ of ‘ feodale security’. Op beveiliging gerichte startups zouden, volgens hem, wel eens worden verpletterd door de technologiegiganten. 'Dat zou de wereld beroven van enkele broodnodige nieuwe ideeën', oppert hij.

Bovendien is de securitymarkt, die die dit jaar bijna honderd miljard dollar waard zou zijn, al flink geëvolueerd. Bedrijven (om er een paar te noemen) als Symantec, Trendmicro, Checkpoint Software en Palo Alto Networks, en vele andere waaronder dienstenleveranciers, maken er de dienst uit.

Verder hebben eerdere pogingen van grote technologiebedrijven om in te breken in die markt niet altijd het verhoopte succes gehad. Denk maar aan de antivirusrealisaties van Microsoft: verdienstelijk maar niet baanbrekend.

Computable Café

Op donderdag 15 maart brengt Computable in het Computable Café op de Infosecurity.be en Data & Cloud Expo-beurs te Brussels Expo om 13.30 uur enkele vooraanstaande cloudspelers rond de tafel. Inschrijven op InfoSecurity kan (gratis) op: https://www.infosecurity.be

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-29T08:41:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.