Vpn's presteren slecht bij cloudnetwerken

It-managers luiden noodklok

Virtual private networks (vpn's) zijn minder geschikt voor het gebruik van de cloud. It-managers klagen steen en been over de prestaties van deze netwerken. Bijna twee op de drie gebruikers ondervindt hier problemen mee. De helft is ook ongerust over de veiligheid.

Dit blijkt uit een onderzoek van het bureau Futuriom onder tweehonderd Amerikaanse it-managers. De resultaten werden gepresenteerd tijdens een conferentie van Netevents over netwerken en cybersecurity in het Portugese Albufeira. Driekwart van de vpn-gebruikers zoekt een betere oplossing voor hun cloudnetwerken, of die nu worden gebruikt voor het extranet, b2b-communicatie dan wel bevoorradingsketens.

Application specific network

Futuriom-analist Scott Raynovich heeft hoge verwachtingen van Application Specific Networks met het oog op de cloud.

Zo'n oplossing is het application specific network (asn), stelt Scott Raynovich, analist van Futuriom. Steeds meer providers bieden dit soort netwerken aan, vooral met het oog op de cloud. Geavanceerde software zorgt ervoor dat deze netwerken geheel maatgesneden worden, al naar de behoefte van de klant. Daarbij staat de applicatie centraal in plaats van apparatuur. 

Bandbreedte, reactiesnelheid (latency), veiligheid en routering zijn helemaal hierop toegesneden. Dit nieuwe soort netwerk valt in de categorie van het software defined network. Elke applicatie krijgt zijn eigen wan. Tot de marktleiders behoort NetFoundry. Zijn grootste klant is IBM die de software gebruikt voor het verbinden van call centra met IBM Watson-diensten. 

Druk op wide area network

"It-managers kampen met een heleboel bandbreedte-beperkingen."

Verder werd tijdens de conferentie in Albufeira veel gesproken over de enorme druk die op het wide area network (wan) ontstaat. De toevloed aan cloudapplicaties wordt groter. It-managers kampen met een heleboel bandbreedte-beperkingen. Iedereen wil snellere toegang tot applicaties en het internet. De ene cloud moet met de andere cloud worden verbonden.  

Naarmate meer migratie van (bedrijfs)applicaties naar de cloud plaatsvindt, wordt het wan drukker. Dit netwerk krijgt 'van alle kanten' steeds meer verkeer te verwerken. Het aantal aangesloten apparaten en machines groeit als kool. Ver weg gelegen vestigingen en thuiswerkers zorgen voor extra vraag.  Iedereen doet er een beroep op, waardoor het bedrijfsnetwerk een bottleneck wordt. Traditionele privé-netwerken zoals multi protocol label switching (mpls) of 'private circuits' hebben hun langste tijd gehad, zo stelden diverse netwerkexperts vast, al blijven ze nog wel jaren bestaan. 

It-managers hebben daarom behoefte aan nieuwe technieken die netwerken beter laten presteren en veiliger maken. Tegelijk moeten beheer en configuratie van het netwerk eenvoudiger, of het nu gaat om het toevoegen van een IoT-apparaat, machine in de cloud of een persoon die via breedband vanuit een kantoor ergens ter wereld met de hoofdvestiging wil communiceren. 

Volgens Raynovich zorgen vooral de routers in bedrijfsnetwerken voor veel hoofdpijn. 'Die zijn lastig te configureren. Veel moet handmatig. It-managers zien graag dat dit werk wordt geautomatiseerd.' Het software-defined wide area network (sd-wan) komt voor hen als een hele uitkomst. Sd-wan kan worden beschouwd als een intelligente laag van software dat over het hele netwerk heen gaat. Deze techniek neemt de beheerders van netwerken veel werk uit handen.  

Sd-wan snelle groeier

Het sd-wan wordt de komende vier jaar het snelst groeiende segment van de netwerkmarkt, aldus IDC. Eerder voorspelde Gartner dat in 2019 zo'n 30 procent van de grotere ondernemingen sd-wan toepast. De behoefte bestaat aan eenvoudiger en meer intelligente computer-netwerken.  

Traditionele wan's kunnen niet snel hun capaciteit uitbreiden. De bandbreedte blijft achter. Deze netwerken zijn niet met hun tijd mee gegaan. 

Sd-wan belooft de netwerken die bedrijfsvestigingen aan elkaar verbinden, te vereenvoudigen. Bovendien presteren applicaties beter. It-managers blijken verdeeld over de vraag of sd-wan betekenis heeft als IoT-oplossing. 43 procent denkt van niet.  

Sd-wan heeft zijn oorsprong in software-defined networking, waarbij virtualisatie-technologie het beheer en opereren van datacentra verbetert. Zijn architectuur kent een oriëntatie op de cloud. 

Een ander voordeel is dat sd-wan-oplossingen vrij snel in gebruik zijn te nemen, zeker als de bestaande infrastructuur wordt losgelaten. Het aansluiten van nieuwe locaties gaat makkelijker. Deze netwerken zijn goedkoper, meer flexibel en presteren vaak beter. Ook het beheer wordt naar een hoger niveau getild. sd-wan's zijn meer geschikt voor cloud-, Iaas- en SaaS-applicaties.  

Volgens Futuriom-analist Raynovich ziet de software beter wat er in het netwerk gebeurt. Als ergens een verbinding niet werkt, wordt het verkeer automatisch langs een andere route geleid. De hardware die wordt gebruikt, kan standaard zijn. Raynovich ziet een snelle adoptie van sd-wan, vooral omdat de kosten van het beheer in bedrijven met veel vestigingen fors omlaag kunnen gaan. Niet alleen op de hardware maar ook op de operationele kosten zijn flinke besparingen mogelijk.  

Atchison Frazer, marketing directeur van Versa Networks, noemt als voordeel dat sd-wan alle bandbreedte die beschikbaar is, op een hoop gooit. Handig kan gebruik worden gemaakt van traditionele mpls-netwerken, 'standaard' internet, breedband, 4G en andere soorten connectiviteit. Bedrijfskritische toepassingen kunnen via mpls, terwijl het minder belangrijke verkeer via het gewone internet gaat. 

[Dit artikel staat ook in Computable Magazine nr.6/2018]

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-04T10:21:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.