Kosten belangrijke factor bij multi-cloud

Interview | Richard Smith, executive vp technology EMEA Oracle

In zijn contacten met klanten merkt Richard Smith, executive vp technology EMEA bij Oracle, dat het terugdringen van de kosten een belangrijke factor is bij hun multi-cloudstrategie. Vandaar de consolidatie van het aantal cloudleveranciers waarmee bedrijven werken.

Smith is een dag op het Oracle-kantoor in Utrecht. Blij dat hij weer kan reizen in Europa na de pandemie. ‘Gelukkig kan ik nu ook weer bij onze klanten langs. Om ze te helpen met hun strategie en om te horen waar ze tegenaan lopen.’ Bedrijven hebben een multi-cloudstrategie. Enerzijds om niet afhankelijk te zijn van een leverancier en dus het risico te spreiden. Anderzijds om kosten te besparen. Smith ziet dat organisaties het aantal cloudproviders met wie ze werken terugbrengen naar twee of drie. ‘Hoe meer platformen je in gebruik hebt, hoe meer complexiteit. Ingewikkeldheid vertaalt zich altijd naar hogere kosten. Daarbij komt dat niet alle clouds gelijk zijn. Ze hebben andere technologieën. Dan wordt het lastig om workloads te verdelen over het eigen datacenter en meerdere – publieke – clouds.’

De Oracle Cloud Infrastructure, zegt Smith, legt in zijn architectuur de nadruk op beveiliging en schaalbaarheid. ‘Wij bieden een enterprise-waardig platform. Ons uitgangspunt is dat een organisatie binnen onze cloud al haar werk kan uitvoeren tegen minimale kosten. Tegelijk zien we dat de realiteit is dat onze klanten gebruik maken van meerdere clouds. Om dat goed te laten verlopen, werken we nauw samen met andere cloudleveranciers, zoals Microsoft.’

Onderzoek

"De twee meest genoemde motivaties voor het gebruik van meerdere cloudproviders waren gegevenssoevereiniteit of -locatie, en kostenoptimalisatie"

Onlangs (juli tot en met september 2022) heeft Oracle de onderzoeksfirma 451 Research een studie laten doen naar het gebruik van de cloud door ondernemingen, waarbij ook is gekeken naar wat ondernemingen in meerdere publieke clouds draaien en hoe zij het succes van hun strategie meten. Ondervraagd zijn 1.500 bedrijven wereldwijd die paas- en iaas-platformen gebruiken.

De twee meest genoemde motivaties voor het gebruik van meerdere cloudproviders waren gegevenssoevereiniteit of -locatie (genoemd door 41 procent van de respondenten) en kostenoptimalisatie (veertig procent). Ondernemingen in de financiële dienstverlening, verzekeringen en gezondheidszorg waren het meest bezorgd over waar hun gegevens werden opgeslagen, terwijl de kosten de belangrijkste factor waren voor ondernemingen in de vastgoed-, productie-, energie- en technologiesector.

Daarna kwamen drie verwante zorgen: bedrijfsflexibiliteit en innovatie (dertig procent); best-of-breed clouddiensten en -toepassingen (25 procent); en zorgen over de lock-in van cloudleveranciers (idem).

Balans

Richard Smith, executive vp technology EMEA bij Oracle.

Smith verwijst naar hoe de Italiaanse verzekeraar Reale Group een multi-cloudstrategie heeft ontwikkeld. Marco Barioni, ceo van Reale ITES, zag dat zijn bedrijf ongeveer vijftien procent van zijn workloads liet afhandelen door vier cloudleveranciers. Dit heeft hij uit kostenoverwegingen teruggebracht naar twee: Oracle en Microsoft. De keus voor OCI lag voor de hand, omdat alle kernapplicaties op een Oracle-database draaien.

Barioni wil uiteindelijk de helft van alle workloads in de cloud brengen. Welke workloads waar worden afgehandeld, wordt bepaald door een groepje samengesteld uit it’ers en boekhouders van Reale. ‘Het gaat er steeds om de juiste balans te vinden’, meldt Barioni in een artikel. ‘Ontwikkelaars zijn geneigd te streven naar de beste technische oplossing, die vaak niet de meest kostenefficiënte is. Elke dag moet je beslissingen nemen over het prioriteren van je workloads en beslissen hoe je de rekenkracht die je hebt, optimaliseert. Het is een compleet nieuwe mindset.'

Data-soevereiniteit

"Ontwikkelaars zijn geneigd te streven naar de beste technische oplossing, die vaak niet de meest kostenefficiënte is"

Data-soevereiniteit, weet Smith, is uiterst belangrijk voor bedrijven. Het betekent dat zij eigenaar zijn van hun gegevens ende vrijheid hebben om hun data over te zetten naar een ander platform als hen dat beter uitkomt. Nauw hieraan verwant is dat organisaties geen pottenkijkers willen hebben. In Europa speelt dat sterk vanwege de privacyregelgeving, aldus Smith.

Reden voor Oracle om in Europa lokaal clouddatacenters in te richten. Daarmee blijven de data in eigen land, bovendien komt dit ook de snelheid van data-uitwisseling ten goede.

‘Maar we gaan dit jaar nog een stap verder’, verklaart Smith. Er komen Europese OCI souvereign cloud-oplossingen die dezelfde service bieden in alle 27 lidstaten van de EU. Zowel particuliere bedrijven als overheidsorganisaties in de hele EU zullen deze nieuwe soevereine OCI-cloudregio's kunnen gebruiken om gegevens en toepassingen te hosten die gevoelig, gereglementeerd of van strategisch regionaal belang zijn.

Deze nieuwe soevereine cloudregio's zullen opereren onder een uitgebreide reeks beleidslijnen en governance die de bestaande mogelijkheden van OCI voor gegevensresidentie, beveiliging, privacy en naleving verder versterken. Dit aanvullende beleid zal een kader bieden voor gegevens- en operationele soevereiniteit, met inbegrip van de wijze waarop klantgegevens worden opgeslagen en geraadpleegd en hoe overheidsverzoeken om gegevens worden behandeld.

De service is deze zomer live in de 27 landen van de EU, gehost vanuit datacenters in Spanje en Duitsland. Het ligt voor de hand dat dit wordt uitgebreid naar de plaatsen waar Oracle in Europa al lokale cloud datacenters heeft: Amsterdam, Parijs, Marseille, Milaan, en Stockholm. De soevereine clouds zullen overigens zowel fysiek als logisch gescheiden zijn van de bestaande lokale clouddatacenters.

Verticale toepassingen

‘Al onze klanten hebben een sterke focus op verdere digitalisering van hun bedrijfsprocessen’, zo leerde Smith tijdens zijn bedrijfsbezoeken. Maar niet alle bedrijven hebben dezelfde procesgang. Reden om verticale toepassingen te ontwikkelen.

Die industriespecifieke bedrijfstoepassingen zijn onder meer ontwikkeld voor de bedrijfstakken financiële dienstverlening, maakindustrie en gezondheidszorg. Ze hebben alle kunstmatige intelligentie ingebouwd.

Oracle kauwt al meer dan veertig jaar op data. ‘Kunstmatige intelligentie (ai) is niet nieuw voor ons. Wij hebben al veel ervaring met machine learning; denk aan onze autonomous database. En we zijn een partnerschap aangegaan met Nvidia om klanten te helpen zakelijke uitdagingen op te lossen met versnelde computing en ai.’

De samenwerking is erop gericht de volledige Nvidia-stack voor versneld computergebruik - van gpu's tot systemen en software - naar Oracle Cloud Infrastructure (OCI) te brengen. Met de volledige Nvidia-ai-platforms beschikbaar op OCI-instances, is de uitgebreide samenwerking bedoeld om ai-aangedreven innovatie te versnellen voor een breed scala aan industrieën om klanten beter van dienst te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-06T10:45:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.