Emerson signaleert vijf datacentertrends

Cloud datacenter

Emerson Network Power, wereldwijd speler in bedrijfskritische ict-systemen, signaleert de volgende trends in de datacenterbranche.

1.            Optimaal de capaciteit benutten
Onderzoekt toont aan dat er een overschot is aan rekencapaciteit. Slechts 5 tot 15 procent van de bedrijfsdatacenters gebruiken hun maximale rekencapaciteit en maar liefst 30 procent is in comateuze toestand (langer dan zes maanden niet gebruikt). Bedrijven zullen de comateuze servers gaan opsporen en zo hun energieverbruik gaan reguleren. Daarnaast zal het potentieel van de niet-gebruikte capaciteit van datacenters om deel uit te maken van een gedeelde clouddienst ook worden verrekend. Dit stelt datacenters in staat om het overschot in capaciteit op de markt te gaan brengen.

2.            Architectuur boven
Traditionele technologie zet een stapje achteruit ten koste van architectuur op maat. Bedrijven willen techologie op maat, naar hun wensen en systemen. Datacenters gaan hier steeds meer in mee. Op langere termijn zorgt dit immers voor een hogere efficiëntie, beschikbaarheid en kostenbesparing.

3.            Datacenters spreken één gemeenschappelijke taal
Redfish, een standaard voor datacenter- en systeembeheer van open systemen, is in volle ontwikkeling. Een taal ontwikkeld door Emerson Network Power, Dell, HP en Intel om tot een betere connectiviteit tussen de verschillende systemen te komen. De huidige wildgroei aan talen zorgen immers voor een belemmeringen voor het centrale beheer. Deze aanpassing helpt ook om de beste oplossingen voor effectief gebruik van IoT (internet of things) in andere programma’s te implementeren.

4.            Sociaal verantwoord
Bedrijven leggen de focus op duurzaamheid en bekijken hun datacenters vanuit een sociaal oogpunt. Datacenteractiviteiten, inclusief CO2-voetafdruk, het gebruik van alternatieve energie en verwijdering van apparaten zijn onderdeel van ondernemingsverklaringen omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is een steeds hogere druk om vooruitgang te boeken op deze gebieden.

5.            Lokaal datacenter op komst
De groei in het gebruik van digitale content en het verzamelen van data vormt een uitdaging voor het gecentraliseerde datacentermodel. Terwijl grote datacenters verantwoordelijk blijven voor het merendeel van de verwerkingen, krijgen ze steeds meer ondersteuning van ondersteunende voorzieningen, oftewel lokale datacenters. Deze zorgen voor snelle beschikbaarheid van content en programma’s voor gebruikers of dataverwerking en logica voor internet of things-netwerken. Deze micro-datacenters, die opereren als satellieten voor een centraal datacenter, groeien snel op bedrijfscampussen en in dichtbevolkte gebieden. Hun succes hangt af van het gebruik van gestandaardiseerde, slimme systemen die op afstand zijn te beheren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-09T15:03:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.