Modern datacenter tilt IT naar hoger niveau

EMC overloopt datacenter trends op EMC Forum

Datacenter

Een modern datacenter bestaat uit geconvergeerde infrastructuur, die netwerken, dataopslag en verwerkingskracht in één systeem verenigt. De it-afdeling moet zich minder zorgen maken over technische details, maar hun bedrijf helpen differentiëren, klinkt het bij storagespecialist EMC.

'De cio staat voor een dilemma', zegt Arnaud Bacros, country manager van EMC Belux. 'Enerzijds moet hij besparen, anderzijds wordt hem gevraagd met zijn business collega’s samen te werken om nieuwe toepassingen te ontwikkelen die waarde creëren, nieuwe klanten opleveren en toelaten slimmere producten sneller te ontwikkelen.' Alsof dat alles niet genoeg is, moet ook nog snel gaan. 

Geconvergeerde infrastructuur

Volgens EMC biedt het zogenaamde moderne datacenter hier een oplossing, een van de grote trends in de wereld van it-infrastructuur. Basiselementen van het moderne datacenter zijn flash, cloud, software-defined en schaalbaarheid. 'It-managers moeten zich niet meer bezig houden met het zelf in elkaar puzzelen van onderdelen van verschillende leveranciers', zegt Bacros. Geconvergeerde infrastructuur is hier de sleutel. Volgens cijfers van IDC haalt EMC met zijn ‘converged infrastructure’ oplossingen een marktaandeel van bijna 40 procent.

Nieuwe infrastructuur is nog maar een eerste stap: eens deze machinerie goed draait, moet het geheel ook nog geautomatiseerd worden. Ieder voorspelbaar en frequent manueel proces moet overgenomen worden door beheers- en orchestratiesoftware. 'Gedaan dus met het manueel nemen van back-ups, dergelijke taken moeten verregaand toevertrouwd worden aan de software zelf. Alleen op die manier kan it echt als een nutsvoorziening ingezet worden', klinkt het. Volgens Arnaud Bacros zal dit de it-afdeling extra ruimte geven om op een hoger niveau met de business te gaan praten. 'De cio moet zich niet bezig houden met het blussen van brandjes, hij moet de aanjager van innovatie zijn', aldus de country manager.

José Delameuilleure, senior manager bij Delaware Consulting BeLux

EMC Forum

De visie dat it-afdeling zich minder zorgen moet maken over technische details en het bedrijf meer helpen differentiëren stond ook centraal op de recente editie van EMC World. Het is naast het moderne datacenter het hoofdthema van het komende EMC Forum, een klantenevent dat EMC België op 6 juli in Vilvoorde organiseert. EMC-sprekers als Nigel Moulton (EMEA CTO van EMC’s converged infrastructure afdeling VCE) en VP Europe West Jacques Boschung brengen er een overzicht van de nieuwigheden die op de recente EMC World aangekondigd werden

Daarnaast wordt het woord vooral vooral gegeven aan klanten die komen getuigen over hoe hun IitT-afdeling mee helpt om hun bedrijf digitaal te transformeren. Op de agenda staan onder meer Peter Billiau (EDF Luminus), Xavier Bourgois (Barco) en Paul Daneels (VDAB). Daarnaast zijn er ook gastoptredens van Nick De Mey (Board of Innovation) en Eddy Schuurman (CEO QuESD).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-23T09:36:00.000Z José Delameuilleure


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.