Video: Het ideale DevOps-team

Infosecurity Belgium, Storage Expo en The Tooling Event 2016

puzzel

DevOps is, zoals het woord zegt, een combinatie van development (dev) en operations (ops). Door deze teams samen te brengen kan sneller software ontwikkeld worden. Wat kan DevOps een organisatie brengen? Diverse Computable-experts geven hun visie op DevOps.

‘DevOps is een combinatie van development en operations’, laat Luc Costers, VMware country manager Belgium & Luxemburg weten. ‘Elk van deze eenheden had in het verleden zijn eigen matrix. De mensen van de ontwikkeling moesten zo snel mogelijk ontwikkelen aan de laagste prijs en de mensen van operations moesten de applicatie doen draaien. Deze personen spraken niet met elkaar. Dit had als gevolg dat de laatste groep zei: dit is geen goede app. Hiermee kunnen we niets aanvangen. Met veel tijd en geldverlies tot gevolg.’

19HxqUsa-lU

Snelle productontwikkeling

Met Devops komt hier verandering in. ‘We streven er nu naar om development- en operationsteams bij elkaar te brengen en hen te overtuigen om samen te werken. Dit met één doel voor ogen: breng de toepassingen zo snel mogelijk naar de eindgebruiker en gebruik de beschikbare infrastructuur zo optimaal mogelijk om die toepassing en de eindgebruiker te ondersteunen’, vervolgt Costers. Hij meent dat daar de kansen liggen voor Belgische bedrijven. ‘Naast een beter gebruik van de beschikbare infrastructuur, kun je meer tijd creëren om richting eindgebruiker te werken.’

Het ideale Devops-team draait volgens Costers allemaal rond samenwerken, de krachten bundelen en ervoor zorgen dat de app aan de eindgebruiker wordt aangeboden als één team. ‘Zowel door degene die de toepassing maken als degene die de infrastructuur leveren waarop de toepassing draait.’

Continuous Testing

Andreas Golze, vice president quality engineering & assurance bij Cognizant, meent dat het samenbrengen van de teams en het sneller en beter ontwikkelen van software nog maar een start is. Hij laat weten dat het proces pas echt vorm krijgt met Continuous Testing (CT).

’CT is een continu feedbackmechanisme dat softwaredelivery stimuleert met behulp van een softwareontwikkelingscyclus met geautomatiseerde terugkoppeling bij elk controlepunt. Wanneer de terugkoppeling is om verder te gaan, dan wordt het volgende proces in de toeleveringsketen automatisch geactiveerd. Als daarentegen de terugkoppeling negatief is, wordt het proces automatisch gestopt en worden er corrigerende maatregelen uitgevoerd’, aldus Golze.

In zijn opinie ‘DevOps krijgt vorm met Continuous Testing’ vertelt hij hoe je een Continuous Testing-ecosysteem opzet, met een continu feedbackmechanisme en geautomatiseerde terugkoppelingen bij elk controlepunt.

Verandering IT-landschap

‘Cloud en DevOps gaan het it-landschap fundamenteel - en wel ten goede - veranderen’, laat Rik Lammers, architect bij IBM weten. ‘Dit gebeurt niet zonder slag of stoot. De implementatie van deze nieuwe technologie stelt organisaties voor flinke uitdagingen. John P. Kotters zijn acht-stappen-aanpak voor organisatieverandering (uit 1996) kunnen daarbij als richtinggevend fundament hun dienst bewijzen!’ Lees dit in de opinie ‘Cloud en DevOps: acht stappen naar succes’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-05T11:02:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.