Visterin Verdiept: Populaire programmeertalen

Taal bepaalt toekomst van softwareontwikkelaar: R, Go en Switch in de lift

Java

Wat zijn de populairste programmeertalen? Is het C, Java of PHP of… html? De keuze van een softwareontwikkelaar voor een taal of technologie is cruciaal voor zijn plaats op de arbeidsmarkt. Maar onderwijzen Vlaamse hogescholen ook de belangrijkste talen?

Populairste programmeertaal van dit moment

De meest gebruikte programmeertaal is óf Java óf C. Afhankelijk van de bron verschilt de nummer één. Het gaat wel tussen C en Java, ook al komt Python wel opzetten.

Vandaag zijn er twee vooraanstaande bronnen die oordelen over het wereldwijde gebruik van een bepaalde taal: IEEE Spectrum en de Tiobe. Die laatste kwam recent met een update van zijn lijst voor 2017, waar Java op de eerste plaats prijkt. Bij IEEE Spectrum, waarvan de lijst enkele maanden geleden werd geactualiseerd, staat C nog steeds bovenaan.

De ranglijsten van IEEE Spectrum en Tiobe laten wel meer verschillen zien (zie onderstaande tabel). Al zijn er vaste waarden. Het gaat dan om programmeertalen die bij beide steevast in de top tien staan. Naast C en Java zijn dat C++, Python, Javascript en PHP.

 

IEEE Spectrum

Tiobe-index

1

C

Java

2

Java

C

3

Python

C++

4

C++

C#

5

R

Python

6

C#

Visual Basic .Net

7

PHP

JavaScript

8

JavaScript

Perl

9

Ruby

Assembly language

10

Go

PHP


Toch verschillen de lijsten behoorlijk. Die verschillen komen voort uit de manier waarop beide instanties aan hun data komen. De Tiobe-index wordt samengesteld aan de hand van het aantal zoekopdrachten in de belangrijkste zoekmachines. IEEE Spectrum is qua methodologie iets omvattender. Het gebruikt ook andere bronnen, zoals Twitter en gespecialiseerde communities als Stack Overflow. En het kijkt  ook naar vacatures voor specifieke programmeertalen op jobsites als Dice.

De methodologie is verschillend, maar de uiteindelijke talen ook. Zo zijn C, PHP, Javascript en R – die bij IEEE Spectrum bijvoorbeeld allemaal in de top tien staan - fundamenteel verschillend. Dieper in de lijst staat bijvoorbeeld ook html, wat veel ontwikkelaars niet echt als programmeertaal zullen inschatten. Maar ook SQL duikt op.

Onderwijzen Vlaamse hogescholen deze talen?

Vlaamse hogescholen blijken, na een rondvraag van Computable, over het algemeen in lijn met de lijst van populairste programmeertalen. Al willen ze zich vaak niet vastpinnen op een bepaalde taal of methodologie. 'Onze focus ligt steeds op het principe, eerder dan op de taal. Object-georiënteerd of OO is hier een voorbeeld van', vertelt Koen Schram, opleidingshoofd toegepaste informatica aan de Karel De Grote-hogeschool.

Bij KDG legt al vrij vroeg een belangrijke focus op Java. 'We starten in onze opleiding met klassieke structuren (zoals for, while...) aan de hand van Java. we kiezen hier Java om daarna sneller te kunnen gaan in de volgende blokken. Daarna gaan we verder in op OO, eerst tekst gebaseerd en vervolgens advanced OO topics binnen het grafische programmeren. Op het einde van het eerste jaar kijken we nog naar C', overloopt Schram.

In het tweede jaar gaat men bij KDG nog verder in op Java, en bekijken ze het .NET framework. 'Afhankelijk van de afstudeerrichtingen komen er in het derde jaar nog scripting talen (zoals Python, Perl, Bash of Powershell...) en functionele programmeertalen aan bod, evenals nog een aantal andere concepten in Java zoals Android. En daarnaast nog web talen zoals html, Javascript en Angular', somt Schram op.

Java of geen Java?

Bij de collega’s van Thomas More klinkt een gelijkaardig geluid. 'Onze filosofie is onze studenten klaar te stomen voor een brede markt. Daarom bieden we een breed scala van veel gebruikte talen aan', vertelt Christel Maes, hoofd van de Thomas More-afdeling toegepaste informatica in Geel. 'In onze it-opleidingen worden programmeertalen aangeleerd als C#, Java, Python op RaspBerry Pi, Javascript en PHP. Studenten die kiezen om verder te specialiseren in applicatieontwikkeling krijgen ook nog ASP.NET & WPF.'

Er is bovenal ook een groot verschil in de aard van de ict-opleidingen. In de Elektronica-ICT opleidingen van Thomas More verschillen de onderwezen programmeertalen met die van de richting toegepast informatica. In de afstudeerrichting Elektronica van Thomas More wordt bijvoorbeeld nog het (behoorlijk oude) Assembler onderwezen, naast C, C++ en PHP.

Opvallend is dat hier geen Java wordt onderwezen. 'Als Elektronica-ICT technologisch georiënteerde opleiding, bieden wij Java niet aan als afzonderlijke programmeertaal of vak', beaamt Patrick Pelgrims van de elektronika-ICT bij Thomas More. 'It-opleidingen behoren tot een ander studiegebied en zijn dan ook wat anders georiënteerd. In Elektronica-ICT is C, C++, C# meest gevraagd', stelt hij. 'Maar bij web engineering behandelen we wel bijvoorbeeld Javascript, net als dat Android en iOS bijvoorbeeld in het traject ICT Application Development aan bod komen.'

Opkomende programmeertalen

Top 25 programmeertalen

Top 25 programmeertalen (IEEE Spectrum)

De vraag is wat de toekomst brengt. Blijft C bijvoorbeeld één van de koplopers? De taal is niet echt geschikt voor de ontwikkeling van web- en mobiele toepassingen. En in tegenstelling tot andere talen heeft C geen ‘sponsor’. Zo ondersteunen technologiebedrijven als Oracle (Java), Microsoft (C#, ….), Google (Go,…) en Apple (Switch) eerder een ‘concurrerende’ taal of talen.

Ook is het tenslotte altijd interessant om te kijken naar de programmeertalen die vooral de laatste jaren fors zijn komen opzetten. Want daar is de komende maanden of jaren mogelijk vraag naar. Daarom kijken we ook best dieper in de lijst (zie afbeelding rechts).

Zowel IEEE als Tiobe constateren een stijgende belangstelling voor Go (van Google). Bij Tiobe steeg deze taal op twee jaar tijd van 95 naar 13. In de lijst van IEEE Spectrum staat Go reeds op nummer 10.

Daarnaast komt ook R opzetten, een taal die wordt gebruikt in de context van data analytics. R staat bij IEEE Spectrum al op nummer 5. Terwijl Switch (van Apple) er al op nummer 11 staat. Sommige talen uit de lijst zijn recent, terwijl andere (Assembler, Cobol,..) al zo oud als de straat zijn en hardnekkig stand houden.

Kortom, wie van plan is een nieuwe taal te leren om zijn kansen op de arbeidsmarkt te verhogen, zou één van de talen uit de top vijf of tien kunnen overwegen. Of één van de stijgers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-13T11:25:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.