‘Geef blockchain de tijd en een kans’

Blockchain-in-bedrijfslevendiscussie in bomvol Computable Café

Blockchain trekt de aandacht in Computable Café-debat (foto: Rik Sanders)

‘Blockchain, blok aan je been?’ Dat is in het Computable Café tijdens de vakbeurzen Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht het vertrekpunt voor de discussie over de impact van blockchain op het bedrijfsleven, nu en in de nabije toekomst. Over de prikkelende stelling leken de vier panelleden al na het eerst vragenrondje een volstrekt andere mening toegedaan.

Ja, blockchain is overgehypt. Nee, blockchain is geen wondermiddel. Ja, blockchain kent nauwelijks toepassingen. Discussieleider, Computable-tech-redacteur en blockchainexpert Krijn Soeteman - staand op het withouten podium voor een volle zaal zitplaatsen, met daarachter nog een vier, vijf rijen staande belangstellenden - legt de kaarten meteen op tafel. Voor de vierpanelleden – Johan de Groot (cto startup Faktor), Walter van der Scheer (Xebia), Robert Rongen (blockchainarchitect) en Willem Poterman (HanzeNet) - neemt dat allemaal niet weg dat de toekomst van blockchain er nog altijd rooskleurig uitziet. Voor het kwartet is blockchain het goedbedoelde experiment voorbij, maar is er tegelijk nog een heel lange weg te gaan.

Volgens De Groot is blockchain nog te weinig tijd is gegund - hij wijst in dit verband op het Ethereum-netwerk dat nog meer drie jaar oud is - en verdient de ontwikkeling van blockchain het om eerst verlost te worden van de emotie. Voor De Groot zit er trouwens nog wel een goede kant aan alle kritiek op blockchain, want ‘nu wordt het lekker rustig’. En wie overblijven, zijn de serieuze mensen die echt iets goeds proberen op te bouwen. Daar sluit Rongen zich bij aan. Voor hem maken gelukzoekers nu plaats voor meer serieuze toepassingen. ‘Blockchain is een nieuwe technologie die we met z’n allen nog steeds moeten leren begrijpen. Dat heeft tijd nodig en om die reden zien we nog niet zoveel niet heel veel toepassingen’, aldus Rongen.

Van der Scheer ziet nog een drempel: ‘Blockchain wordt ook als bedreiging gevoeld, en ook dat heeft tijd nodig. We moeten het vertrouwen erin winnen.’ Voor hem is de crux dat blockchain heel veel partijen nodig heeft om groot te worden. Dan heeft Poterman goed nieuws. Hij legt aan de zaal uit dat zijn Hanzenet al kan bogen op een succesvolle pilot met Greenchoice waarbij blockchain wordt ingezet voor een lokale energiehandelproject.

Blockchain Survey

De schermutselingen tijdens de discussie – die gezien de redelijke gelijkgestemdheid tussen de heren eigenlijk geen discussie meer mag heten – maken duidelijk dat de ervaringen en opvattingen aansluiten op het Blockchain Survey 2018, een studie uitgevoerd door Xebia Nederland in samenwerking met Computable. Daaruit blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde organisaties al bezig is met blockchainprojecten. Sommige deelnemers aan het onderzoek omschrijven blockchain als het fundament van de nieuwe wereld. Maar ook uit dit rapport blijkt dat de mindset van het bedrijfsleven radiaal moet veranderen, en dan nog, de echte bedrijfstak-brede toepassingen zijn pas over enkele jaren zichtbaar. Rongen bevestigt dat door te verklappen dat er op het moment van spreken weliswaar heel veel experimenten aan de gang zijn maar dat die pas komend jaar of nog later live gaan.

Wat interessant is, terwijl het gesprek vordert, is dat er tal van sectoren voorbijkomen waarin blockchain om welke manier dan ook mogelijk van betekenis zou kunnen zijn. Het bankwezen, het notariaat, auto- en vliegtuigindustrie, op het terrein van auteursrechten, de logistiek, de levensmiddelenindustrie et cetera.

Let op!

"Blockchain is geen database"

Poterman wil in dit verband nog een waarschuwing afgeven. Volgens hem ontstaat bij elke nieuwe technologie een hype-cycle en lijken zich heel veel ontwikkelingen en mogelijkheden te ontvouwen. 'Maar je moet je eerst wel afvragen: als blockchain de oplossing is, wat is dan het probleem? Zie blockchain niet als een technologie die elk probleem kan oplossen.’

Dat leidt tot instemming bij De Groot. Voor hem is het bijvoorbeeld ook een misvatting om maar heel veel op blockchain te zetten. ‘Blockchain is geen database. Je kan het er wel voor gebruiken, maar weet dat je dan een risico loopt. Het is als het breien van een sok. Als je bijna klaar bent en je ontdekt dat er ergens halverwege een gaatje is gevallen, dan moet je de hele sok afwinden en opnieuw beginnen. Voor blockchain geldt maar een weg en die is naar voren. Wijziging en mutaties zijn lastig.’

Maar de teneur tijdens ochtend is goed voelbaar. Voor het kwartet heren is de toekomst van blockchain inderdaad rooskleurig. Wat dat betreft was de kleur van het podium goed gekozen: maagdelijk wit. Blockchain als een jongedame die zich nog in volle glorie moet laten zien en nog een hele toekomst voor haar heeft. De Groot: ‘De tijd zal het leren, we moeten het nog ontdekken met elkaar.’

Blockchain

In het kort is blockchain te omschrijven als een technologie die het mogelijk maakt transacties uit te voeren, en tegelijkertijd de gegevens van deze transactie vast te leggen op transparante wijze. Deze transacties worden decentraal bijgehouden via een ledger (grootboek).

De decentrale wijze waarop gegevens worden uitgewisseld en geverifieerd, leidt ertoe dat verschillende sectoren, zoals de financiële sector, met grote belangstelling kijken naar deze technologie. Enkele zaken waarin transacties en administratieve registraties een rol spelen zijn: betalingen, effecten, grondstoffen, identiteiten, verzekeringsproducten, roerende en onroerende goederen en stemmingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-01T11:47:00.000Z Cees Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.