Visterin Verdiept: Populaire programmeertalen

Python, Java en Javascript op het podium

Programmeertalen komen en gaan, sommige houden stand. Wat zijn de populairste programmeertalen? Wie wint of verliest? En welke taal komt opzetten?

Jaarlijks stelt Computable de Computable Index van populairste programmeertalen op. De lijst is er op basis van zes rankings: IEEE en Tiobe Index (beschouwd als de twee belangrijkste), aangevuld met de Stack Overflow Developers Survey, PYPL, RedMonk Ranking en GitHub State of the Octoverse. 

Elk van de zes bronlijsten van de Computable Index legt zijn eigen klemtonen en zo’n samengestelde lijst geeft een mooi overzicht. Uiteraard is het een gemengde lijst. Want C, Python, Typescript, SQL en R - om er maar eens vijf uit onze lijst te noemen – zijn in meerdere opzichten divers.

Computable Index 2021 – populairste programmeertalen

Ranking

Ranking in 2020

Programmeertaal

Totaal

Verschil met 2020

1

(1)

Python

113

1%

2

(2)

Java

109

-2%

3

(3)

Javascript

108

1%

4

(4)

C++

91

-3%

5

(6)

C

88

-1%

6

(7)

PHP

80

-2%

7

(5)

C#

79

-12%

8

(9)

Ruby

55

10%

9

(15)

Typescript

52

68%

10

(10)

R

50

2%

11

(11)

GO

44

-6%

12

(8)

Swift

44

-23%

13

(14)

Shell

33

3%

14

(16)

Matlab

26

-7%

15

(13)

SQL

26

-28%

16

(12)

Objective-C

25

-36%

17

(19)

Kotlin

22

10%

18

(21)

Visual Basic

15

15%

19

(18)

Scala

15

-25%

20

(-)

Arduino

14

-

21

(17)

Assembly

12

-43%

22

(22)

Dart

10

67%

23

(23)

Rustr

9

50%

24

(24)

Perl

5

0%

25

-

Julia

2

-

De winnaar: Python

Python voert de lijst aan. Het nam vorig jaar de koppositie over van Java, en breidt die voorsprong zelfs licht uit. Ook in het onderwijs wint deze taal aan belang. ‘Python werd vorig academiejaar toegevoegd aan onze opleiding. We merken bij de stages dat Python iets meer aan bod komt’, aldus Arne Vandenbussche, opleidingshoofd Toegepaste Informatica bij Vives.

Er zijn diverse verklaringen voor de opmars van Python. De taal is relatief toegankelijk en kent intussen ook een ecosysteem dat er rond is gebouwd. Python is vrij universeel en wordt ook frequent gebruikt in domeinen als data en analytics, maar ook daarbuiten. ‘Specifiek zien we in de trajecten internet of things, cybersecurity en cloud een toenemende focus op Python. Maar ook gebruiken we Python voor ons traject rond ai’, stelt Yves Masset, opleidingshoofd Elektronica-ICT bij AP Hogeschool.

De klassiekers: Java en C++

De top drie wordt vervolledigd door Java en vervolgens Javascript. Opvallend is dat een taal als C opnieuw in de top vijf opduikt. ‘Gevestigde waarden zoals C, C++ , C# en Java blijven uitvoerig aan bod komen in de opleidingen’, bevestigt Masset.

Ook bijvoorbeeld bij de Karel De Grote Hogeschool (KDG), en hun bacheloropleiding Toegepaste Informatica, is er behoorlijk wat Python, en zeker voor alles wat datawetenschap en ai betreft. ‘Maar basis in het eerste jaar is nog steeds Java, JavaFX en .NET’, benadrukt Koen Schram, opleidingshoofd aan KDG.

De binnenkomers: Arduino en Julia

"De grootste stijger is Typescript"

Opvallende nieuwkomer in de Computable Index is Arduino. Een twijfelgeval, want het is een computerplatform en geen pure programmeeromgeving. ‘Voor het programmeren in C kiezen wij voor microcontrollers en Arduino’, stelt Schram van KDG. ’Daarnaast stellen we vast dat bij de klassieke scriptingtalen ook meer en meer Python gebruikt. Perl zien we bijvoorbeeld niet meer’, vult hij aan. 

Andere binnenkomer in de lijst is Julia, een vrij jonge taal, die als alternatief voor R of Python geldt.

De stijger: Typescript

Doorgaans zijn de bewegingen buiten de top vijf het meest interessant in de lijst. Zo is Typescript dit jaar de grote winnaar, want stijger van 15 naar 9. ‘In front-end-technologie zien we een duidelijke beweging richting Typescript waarvoor de ondersteuning in onder meer Vue en React toeneemt”, klinkt het bij KDG. De evolutie zit ook in een breder perspectief. ‘Front-end benadert ook eindelijk de maturiteit van back-end.’

Verder in de lijst zien we als stijger Dart, vanuit Google, een ontwikkelaarstool die code compileert naar javascript zodat doorontwikkeling van de software mogelijk wordt.

De verliezer: SQL

De lijst van programmeertalen is opgevat als een zero sum game. Dat betekent dat er sowieso verliezers zijn. Swift, Objective-C en het al flink oudere Assembly gaan erop achteruit. Al is deze daling niet universeel bij alle onderliggende rankings. 

Opvallend is ook dat SQL terrein moet prijsgeven. ‘Binnen databanken gebruiken wij dit jaar nog PL/SQL, hoewel dit mogelijk zal vervangen worden’, besluit Schram van KDG.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-23T10:40:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.