Ontwikkelaars zetten in op meerdere talen

Onderzoek bij programmeurs over talen, databases en cloud

De ontwikkelaar die resoluut op één taal mikt, wordt schaars. Steeds vaker worden andere programmeertalen ingeschakeld. ‘De leuze is steeds meer: gebruik de taal die het beste is voor het project.’ Die vaststelling geldt alvast voor Java-programmeurs, maar blijkt universeel.

We halen de bevindingen uit een rondvraag van it-dienstverlener Continuum. Zij lanceerden recent een online enquête gelanceerd om inzicht te krijgen op het Java-ecosysteem in België. Maar de resultaten gaven ook inzichten voor ontwikkelaars in het algemeen. Negentig procent van de tweehonderd respondenten was van het mannelijk geslacht, en de gemiddelde leeftijd van de Java-programmeur is dertig jaar oud in hun onderzoek, met de volgende resultaten.

Vier conclusies

"Kotlin zal in de toekomst nog meer aanhang krijgen naarmate veel grote bedrijven en toepassingen, zoals Tiktok en Instagram, het gebruiken"

  • Kennis meerdere talen

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ontwikkelaars die met Java werken ook actief gebruik maken van SQL (42 procent) , Javascript (41 procent) en/of Typescript (32 procent). Ook Kotlin (14 procent) en Python (7,5 procent) zijn in opmars bij Java-programmeurs.

Nog opvallender blijken de plannen met die andere talen. Bijna veertig procent van de respondenten zou graag Kotlin of Python willen leren, gevolgd door Go. ‘Kotlin zal in de toekomst nog meer aanhang krijgen naarmate veel grote bedrijven en toepassingen, zoals Tiktok en Instagram het gebruiken’, meent Bart Waterlot van Continuum, die de combinatie van functioneel programmeren en object-georiënteerd programmeren waarschijnlijk als de belangrijkste toegevoegde waarde aan Java ziet. Hij merkt op dat JetBrains, dat tools maakt voor softwareontwikkelaars, veel energie heeft gestoken in de interoperabiliteit van Kotlin en Java, wat de leercurve voor de meeste Java-ontwikkelaars aanzienlijk verkort. 'Kotlin is ook gebaseerd op veel van dezelfde principes als Java’, aldus Waterlot.

Waardoor de conclusie ook wel is dat de typische (Java-)ontwikkelaar meer en meer vervaagt. ‘Het lijkt erop dat ontwikkelaars steeds meer polyglot-ontwikkelaars worden. Waarschijnlijk heeft de uitspraak ‘gebruik de taal die het beste is voor het gegeven project of de omgeving’ daar iets mee te maken’, stelt Waterlot vast. Die vaststelling geldt alvast voor Java-programmeurs, maar blijkt universeel. Denk aan de opmars de voorbije jaren van de zogenaamde full-stack-ontwikkelaar.

  • Klassieke databaseproviders op tweede plan

Het tijdperk van grote databaseaanbieders zoals Oracle , Microsoft SQL Server of IBM DB2 is nog niet voorbij. Maar de resultaten uit het onderzoek van Continuum laten zien dat PostgreSQL (34 procent) , MySQL (27 procent) en Elasticsearch (18 procent) de bovenhand hebben. ‘PostgreSQL omschrijft zichzelf als ‘de meest geavanceerde open source database ter wereld’ en het lijkt erop dat de meeste besluitvormers op het gebied van technologie het met die stelling eens zijn. Elasticsearch is dan weer snel in het opslaan, analyseren en opvragen van grote hoeveelheden data’, haalt Waterlot aan.

De klassieke namen volgen op enige afstand bij de database-aanbieders: Oracle (18 procent), Microsoft SQL Server (14 procent) en IBM DB2 (13 procent). Dan komen Maria DB (13 procent) en MongoDB (8 procent) aan de orde.

  • AWS boven, maar cloud vergt nog inhaalslag

AWS (35 procent) is de duidelijke winnaar als het gaat om cloud platforms bij Java-ontwikkelaars. Gevolgd door Microsoft Azure (22 procent). ‘Belangrijke kanttekening is dat 22,4 procent van onze respondenten momenteel geen gebruik maakt van een cloudplatform. Aangezien cloudmigratie hoog op de agenda staat van cio’s en cto’s is er dus nog werk aan de winkel’, stelt Waterlot vast.

Voor de andere cloud-omgevingen lijkt de weg nog lang. Google Cloud Platform (GCP) haalt zeven procent, IBM Cloud/Watson strandt op vijf procent, Heroku op 2 procent en Oracle Cloud Infrastructure op een procent.

  • Idea IntelliJ, Maven en Java 11 bovenaan

Wat betreft DE/Tools die voor Java-ontwikkelaars het meest waardevol zijn in de ontwikkelomgeving, daar zijn de respondenten zijn duidelijk fan van de Jetbrains Idea IntelliJ. Qua bouwplatform is Maven absoluut de koploper.

Java-kwesties

Om te eindigen nog wat andere pure Java-kwesties. Zo blijkt Java 11 de nieuwe standaard en is op dit moment de meest gebruikte LTS-versie die draait op de ontwikkelomgeving van een Java-ontwikkelaar. ‘De populariteit van Java 17 moet nog zijn hoogtepunt bereiken, maar slechts zes maanden na de release heeft Java 17 een groter marktaandeel dan alle antecedenten van Java 11’, stelt Waterlot van Continuum vast. Ook in productieomgevingen is Java 11 is de populairste versie.

Als het om JDK gaat tenslotte ligt de Oracle OpenJDK goed bij ontwikkelaars. Maar er is ook een toenemende populariteit van andere implementaties. ‘Vooral de Amazon JDK zal aan belangstelling winnen naarmate nieuwe AWS Cloud-omgevingen verschijnen’, voorspelt hij. ‘Waarschijnlijk heeft de beslissing van Oracle om de OracleJDK onder een betaalde licentie beschikbaar te stellen, ook al was dit slechts tijdelijk, mensen ertoe aangezet andere implementaties te overwegen. Of mogelijk was het gewoon het feit dat het de openJDK leveranciers ertoe heeft aangezet hun eigen JDK te implementeren.’x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-30T10:31:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.