De Croo: ‘Vijf prioriteiten voor een digital Belgium’

Alexander De Croo geeft keynote tijdens ABISS 2016

Vijf vingers

Hoe kan België een status als ‘digital frontrunner’ realiseren? Daar zijn volgens Alexander De Croo, minister van de digitale agenda, vijf prioriteiten voor nodig. Tijdens het ABISS event op donderdag 29 september 2016 licht hij deze vijf punten toe. Computable krijgt alvast een voorproefje van zijn presentatie.

Alexander De Croo is (onder meer) minister van digitale agenda. Onder die hoedanigheid verzorgt hij op het Abiss event een keynote speech. De minister geeft via Computable.be alvast een voorproefje van zijn presentatie op 29 september in Kortrijk Xpo.

‘Om van Europa een digital front running gebied te maken moet er worden ingezet op twee specifieke domeinen’, zo benadrukt De Croo. ‘Aan de ene kant moet er meer mobiliteit van digitaal talent in Europa komen. Aan de andere kant is er nood aan een multi-country focus naar kapitaal toe’, zo vindt hij.

Samenwerking tussen de Europese digital frontrunners houdt volgens hem ook in dat ze best practices uitwisselen. ‘Zo is er het Belgische voorbeeld over de deeleconomie en de digital act.’ Deze twee voorbeelden plaatsten zich volgens hem in het bredere kader van Digital Belgium, het actieplan dat de digitale langetermijnvisie voor ons land schetst en zich vertaalt in duidelijke ambities.

Vijf prioriteiten voor Digital Belgium

‘Aan de hand van vijf heldere inhoudelijke prioriteiten willen we de positie van België op de digitale kaart versterken’, zo stelt de minister. Binnen het actieplan Digital Belgium, dat dus tot doel heeft de verdere digitalisering te bewerkstelligen, moet er volgens De Croo aan vijf grote thema’s worden gewerkt, die hij ook op het ABISS-event nader zal overlopen:

1. Digitale infrastructuur
Infrastructuur in ons land, zoals de aanwezigheid van breedband internet, wordt vrij hoog ingeschat. Toch moet er op dit vlak ook nog verder geïnvesteerd worden. Bijvoorbeeld door (verder) te werken aan plannen voor ultrasnel internet.

2. Digitale economie
Hierbij moet er volgens De Croo gewerkt worden aan de economische randvoorwaarden die het digitaal ondernemerschap vooruit moeten helpen. ‘Hieronder het creëren van een tax shelter voor start-ups.’

3. Digitaal vertrouwen en veiligheid
Geen digitale business en opgang zonder het nodige vertrouwen en veiligheid. Om dit nog meer te bewerkstelligen denkt de minister aan de verder aanpak van illegale inhoud en praktijken.

4. Digitale vaardigheden en jobs
Dit is een belangrijke prioriteit, want ons land is bijvoorbeeld geen voorloper op het vlak van afgestudeerden in de zogenaamde STEM-opleidingen. De Croo wijst hierbij op inspanningen rond het zogenaamde Digital Champions programma (zie digitalchampions.be voor meer informatie)

5. Digitale overheid
Ook de overheid moet tenslotte haar duit in het zakje doen. Ook op dit vlak is er nog wel wat werk voor de boeg. Een voorbeeld hiervan is, volgens de minister, het uitwerken van een digital portaal en het openstellen van publieke gegevens van de federale overheid. ‘Al gelden er hier wel een paar uitzonderingen omwille van privacy en veiligheid’, zo benadrukt hij.

ABISS

Alexander De Croo is (onder meer) minister van digitale agenda. Hij geeft de keynote tijdens het ABISS-summit en vertelt hoe België haar status als ‘digital frontrunner’ kan realiseren.

ABISS vindt plaats op donderdag 29 september in de Kortrijk Xpo. De summit is bedoeld voor C-levels, directies, eigenaars van kmo’s en grote bedrijven uit alle takken van de industrie. Registreren kan op www.abissummit.eu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-22T08:52:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.