Welke it-prioriteiten verliezen aan belangstelling?

dilemma

Security, cloud en data staan bovenaan de it-agenda. Maar wat met bijvoorbeeld blockchain, robotic process automation, kunstmatige intelligentie en edge computing?

Securitystrategie, data governance en bewustwording bij gebruikers. Dat zijn de drie belangrijkste prioriteiten van cio’s en digitale leiders van Belgische organisaties, op basis van een recent rondvraag van Beltug. Een vijftal topics gerelateerd aan security staan in de top tien van prioriteiten.

Blockchain en rpa

Interessant is om te zien welke thema’s minder hoog op de lijst staan. Welke zakken bijvoorbeeld ten opzichte van vorig jaar of de jaren ervoor? Het geeft een inzicht in de pikorde in it.

Nieuw in de top tien van prioriteiten van vorig jaar stond bijvoorbeeld robotic process automation (rpa), het automatiseren van administratieve bedrijfsprocessen aan de hand van softwarerobots. Die kunnen dan een handmatig proces zoals het verwerken van inkomende facturen vlotter en efficiënter laten verlopen. Maar rpa zakt op de lijst van plaats 7 vorig jaar naar plaats 24 dit jaar.

Bij de prioriteiten die eerder onderaan de lijst staan, vinden we ook blockchain terug. Dat staat op plaats 39 in de prioriteitenlijst: ongeveer tien procent van de bedrijven en hun it-verantwoordelijken heeft dat op de agenda staan.

Edge & ai

Ook edge computing blijkt nog geen topprioriteit voor de komende maanden. Al dook dat item de voorbije maanden vaak op tijdens (virtuele) persconferenties van leveranciers.

Edge staat als ‘het overbrengen van data naar de edge’ op plaats dertig. Ook sase (secure access service edge) valt hieronder. Zowat achttien procent ziet dit als prioriteit.

Wat licht terugvalt, is een thema als kunstmatige intelligentie en machine learning. Een kwart van de bedrijven heeft hier plannen rond. Het item blijft belangrijk voor veel organisaties, maar in het algemeen wordt het wat verdrongen. Deze keer op plaats zestien, vorig jaar op tien.

Internet of things & GDPR

Een thema als internet of things houdt daarentegen wel stand, en blijft staan op plek elf. Zowat 28 procent van de it-verantwoordelijken ziet dit als prioriteit.

Opvallend is dat het topic GDPR dan weer stijgt op de lijst. Ruim een kwart stipt dit aan als prioriteit. Het staat op twaalf dit jaar in vergelijking met negentien vorig jaar.

Sommige prioriteiten zakken verder weg uit de lijst, ook omdat ze niet meer expliciet werden bevraagd. Zo stond schaduw-it drie jaar geleden nog in de top tien. Vandaag wordt het niet meer vermeld.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-20T11:45:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.