Visterin Verdiept: Waarom videoconferencing heeft afgedaan

beeldbellen

Videoconferencing via aparte oplossingen heeft zijn beste tijd gehad. Bedrijven gebruiken nog maar amper stand alone-toepassingen voor videoconferencing. En daar is een duidelijke verklaring voor.

We hebben het in deze analyse over zogenaamde stand alone-oplossingen voor videoconferencing. Het aanbod in deze categorie is echter vrij breed, van de eerder gestandaardiseerde oplossingen tot erg uitgebreide. Tot deze laatste behoort bijvoorbeeld het Immersive Telepresence-portfolio van Cisco. Het gaat dan om high-end systemen met een volledige wand van een of meerdere grote schermen (en met een installatieprijs van pakweg 20.000 tot zowat 300.000 dollar of meer).

Drie spelers

De markt van videoconferencing heeft gelijkenissen met die van telefonie en telefooncentrales. Ook op dit terrein neemt het aantal aanbieders af, mede door overnames en fusies. Drie partijen komen nog duidelijk naar voren. Polycom is de meest voorkomende toepassing. Van alle aangetroffen oplossingen in ons land betreft ongeveer 46 procent een Polycom-systeem. Dat blijkt uit cijfers van Computer Profile bij Belgische bedrijven met meer dan vijftig werknemers.

Cisco en Cisco Tandberg (Tandberg is in 2010 overgenomen door Cisco) nemen ruim een derde van de systemen in gebruik (35 procent), en trappelde qua marktaandeel de laatste jaren ter plaatse. LifeSize is de nummer drie, met een aandeel van 10 procent.  LifeSize is wel de partij die duidelijk aandeel heeft gewonnen in de laatste zes jaar. 

Dalende trend

Los van de marktaandelen is één trend duidelijk: het gebruik van videoconferencing-oplossingen is de afgelopen jaren flink aan het dalen. Op dit moment geeft circa 14 procent van de locaties aan dat er gebruik wordt gemaakt van (enterprise) videoconferencing oplossingen. Vorig jaar was dat 16 procent, in 2016 nog 18 procent. Meer zelfs: vijf jaar geleden gaf nog zowat een kwart van de locaties aan een dergelijke oplossing te gebruiken.

Verklaring

"De adoptie van online platformen en de beschikbaarheid daarvan is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen."

De verklaring valt niet ver te zoeken. De adoptie van online platformen en de beschikbaarheid daarvan is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Zo beschikken veel eindgebruikers inmiddels over een Office365-account met Skype for Business-functionaliteiten. Ook veel andere online videoconferencingdiensten zijn laagdrempelig en voor veel gebruikers voldoende. Zij hebben vaak geen nood aan een stand alone-oplossing met veel toeters en bellen. Of hoe Immersive Telepresence toch vooral een nicheproduct is (gebleven).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-28T11:35:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.