Waarom de Belgische it-afdeling mannenclubje is

Bijna 90 procent van geschoolde Belgische ict’ers is man

In België zijn vrouwen zwaar ondervertegenwoordigd bij werkenden met een ict-opleiding. Er zijn slechts twee EU-landen waar het aandeel mannen in de ict hoger is dan hier in ons land.

In de EU zijn er 2,7 miljoen die aan de slag zijn met een opleiding in informatie- en communicatietechnologie (ict). De meesten daarvan zijn mannen: 83 procent.

Ons land doet het in dat opzicht nog slechter en heeft de twijfelachtig eer om een podiumplaats te halen. Van alle EU-landen had Letland het hoogste aandeel mannen in het totale aantal werkenden met een ict-opleiding (94 procent), gevolgd door Slovenië (90 procent) en België en Tsjechië (beide 89 procent).

Vrouwen zijn in elk land flink in de minderheid, maar sommige landen doen het alvast een stuk beter. Zo vertegenwoordigden vrouwen meer dan een kwart van de werkenden met een ict-diploma in Denemarken (33 procent), Griekenland (31 procent), Cyprus (28 procent) en Roemenië (27 procent).

En wat met leeftijd?

Ict is een jonge stiel. De meerderheid van de werknemers met een ict-opleiding is tussen 15 en 34 jaar oud. In de EU is dat 66 procent, terwijl ongeveer een derde tussen 35 en 74 jaar oud is.

Jongeren tussen 15 en 34 jaar zijn erg goed vertegenwoordigd in Kroatië (84 procent), Roemenië (82 procent), Malta (81 procent) en Tsjechië (80 procent). België haalt nog net de top tien, met een aandeel van meer dan 70 procent aan geschoolde it’ers in de categorie 15 en 34 jaar.

In andere regio’s in de EU zijn geschoolde it’ers gemiddeld minder jong. Zo hadden Finland (47 procent), Ierland (42 procent), Frankrijk (41 procent) en Duitsland (39 procent) het hoogste percentage 35-74-jarigen met een ict-opleiding die werk hadden in de EU.

Kortom

De doorsnee it’er is – ook in België - dus overwegend jong, maar vooral een man. Ook al is er natuurlijk een instroom van andere opleidingen naar it-functies en -afdelingen. Toch blijft de bron vooral een mannelijke aangelegenheid.

Is er beterschap in zicht? Misschien wel. In het hoger onderwijs is het aandeel meisjes voor een zogenaamde stem-opleiding in tien jaar tijd met bijna 9 procent toegenomen. Dat is een toename, maar wel een erg geleidelijke. En bovendien studeren de meisjes binnen dat hele stem-aanbod daarom nog geen ict.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-20T11:39:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.