Welke programmeertaal wordt gemist?

Dit artikel delen:

Onlangs wist het Computer History Museum een IBM 1401 mainframe zover aan de praat te krijgen dat het apparaat Fortran II-code kan compileren en draaien. Met ponskaarten inderdaad. Misschien is het niet zo nuttig een computer uit 1958 aan de praat te krijgen, maar het roept nostalgische gevoelens op. Welke programmeertaal mist u?

Het museum kreeg de computer aan de praat na heel wat jaren bouwen aan een hardware-emulator voor de IBM 729 vacuum column tape drives. De emulator wordt aangedreven door een oude Windows-pc en de images van de tapes zijn opgeslagen als bestanden. Uiteindelijk kreeg het team het ook voor elkaar weer echte tapes te gebruiken.

Om de Fortran-applicatie te draaien, was een hele stapel ponskaarten nodig om de brondcode te compilen en vervolgens te draaien. Daarvoor werd in dit geval wel eerst de volgorde van de gaatjes via een normale pc bepaald en vervolgens in de ponskaart gestanst omdat het eerst maken van ponskaarten en vervolgens de applicatie controleren wel heel veel werk zou kosten.

Maar nadat je het filmpje gekeken hebt: welke oude programmeertaal mist u? (of hardware)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-19T08:22:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.