Barbertje Google moet weer hangen

Android

De Europese Commissie heeft Google weer een boete opgelegd. De internet-gigant moet nu ruim vier miljard euro betalen voor vermeend machtsmisbruik. Google wordt gestraft omdat het smartphone-fabrikanten, die Android als besturingssysteem op hun telefoon installeerden, verplichtte ook applicaties van de software-eigenaar te installeren.

De opstelling van de EC vertoont veel gelijkenis met een eerdere strafbepaling die aan Microsoft werd opgelegd, dat in het verleden machtsmisbruik van Windows werd verweten. Eerdere versies van dat besturingssysteem waren standaard voorzien van de brouwser Internet Explorer. Microsoft verplichtte leveranciers van pc’s destijds hun systemen met Windows op de markt te brengen.

Een andere boete voor Google ligt nog in het verschiet, maar de gigant zal er weinig tranen om laten. Apple is in deze een lachende derde, de leverancier wordt door de EC niets verweten. Zelfs niet dat Apple het ‘open’ besturingssysteem alleen maar toestaat op eigen smartphones en dus ook eigen applicaties standaard kan en mag leveren.

Vraag is dus of Google terecht wordt gestraft (net als Microsoft) en Apple rustig zijn gang kan gaan? Wat vindt u?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-19T08:15:00.000Z Henk Boot


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.