Wat heeft de Bitcoin Whitepaper ons gebracht?

Publicatie exact 10 jaar geleden

Vandaag 10 jaar geleden werd de Bitcoin Whitepaper gepubliceerd. Een persoon onder pseudoniem Satoshi Nakamoto publiceerde zijn whitepaper op een cryptografiemailinglist. Toen ging het balletje langzaam rollen. Wat vindt u dat deze paper ons tot nu toe heeft gebracht?

Een manier om elektronisch cash geld uit te wisselen zonder dat daarmee gesjoemeld kan worden. Dat was de belofte van de schrijver van de whitepaper. Hij (of zij, tot op heden is niet bekend wie Satoshi Nakamoto is of was) schreef: "I've been working on a new electronic cash system that's fully peer-to-peer, with no trusted third party." Deze en alle andere e-mails van deze persoon(en) zijn te lezen op de Nakamoto Institute-website.

Het systeem werd pas echt in het wild getest vanaf 3 januari 2009, dus voor het tienjarig jubileum van de Bitcoin-blockchain moeten we nog even wachten (al bestond het woord 'blockchain' toen nog niet). Inmiddels zijn vele andere cryptovaluta de revue gepasseerd, waarbij we niet moeten vergeten dat het mainnet van Ethereum pas sinds juli 2015 (!) live staat. Al met al een bijzonder moment in de historie van software? Of moeten we dit nu eens en voor altijd naast ons neerleggen. Wat vindt u?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-31T09:45:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.