Genesisblok van bitcoin 10 jaar; wat brengt toekomst?

Dit artikel delen:
Bitcoin

Het eerste blok van de bitcoinblockchain ontstond vandaag tien jaar geleden. Blok 0 kwam 'ter wereld' op 3 januari 2009, al duurde het nog zes dagen voordat het volgende blok gemined werd. Inmiddels draait het netwerk dus tien jaar, wat verwacht u van dit oudste blockchainnetwerk?

Waarom het nog zes dagen duurde voordat het volgende blok van de bitcoinblockchain gemined (gedolven, gemijnd) werd, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Had het te maken met de moeilijkheidsgraad waardoor de computer Satoshi Nakamoto, de mythische bedenker, zeds dagen nodig had het volgende blok te berekenen? Experimenteerde hij (zij/ze) met tussenliggende blokken die hij vervolgens verwijderde en gebruikte hij alleen het eerste blok voor het hoofdnetwerk of heeft hij de timestamp aangepast om het nieuws van 3 januari te kunnen gebruiken?

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

Wat het antwoord ook is, inmiddels bestaat de bitcoinblockchain tien jaar. De eerste vijftig bitcoins die met het blok in de digitale wereld kwamen, zijn door een kleine codewijziging ook nooit uit te geven. Of dat de bedoeling was of niet, zullen we ook nooit weten.

Inmiddels kan de bitcoinblockchain meer aan dan toentertijd. Door middel van bepaalde scripts kunnen bijvoorbeeld sidechains gebruikt worden en met het Lightning-netwerk kunnen zogenaamde off-chain-transacties gedaan worden. Anderen vonden dit weer niet een goede oplossing en startten hun eigen bitcoinvariant met in basis dezelfde blockchain (inmiddels is Bitcoin Cash ook weer gesplitst, maar dat geheel terzijde).

Hoe denkt u dat de toekomst van bitcoin eruit ziet?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-03T08:44:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.