Ai helpt bij berekenen pandwaarde

vastgoed

Stel, u ziet een aardig pand voor uw bedrijf en u vraagt zich af: wat moet dat kosten? Dan heeft u eerst een makelaar nodig en de eeuwige neef/vriend(in)/oom/tante/etc. om het geheel eens goed mee door te nemen. Wat als u dat nou eens kunt doen zonder al die extra poespas? Ja, daar is 'ie weer: kunstmatige intelligentie (ai). Waar kunnen we volgens u ai nog meer inzetten?

Een in Delft opgericht bedrijf GeoPhy heeft net een smak kapitaal binnengehengeld van zo'n 33 miljoen dollar om zijn ai-systeem dat commercieel vastgoed op waarde kan schatten een boost te geven. Daarnaast is het mogelijk om data-analyses los te laten op vastgoed van over de hele planeet.

Het bedrijf heeft inmiddels vestigingen, of in ieder geval postadressen, in Londen, New York en het Litouwse Kaunas. En Delft natuurlijk.

Aan ambities ligt het niet. De ceo van GeoPhy stelt dat ze de waarde van elk gebouw in de wereld willen begrijpen waarbij er een 'paradigmashift' moet komen in de waardebepalingsbusiness van onroerend goed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Artificial Intelligence is feitelijk een 'uitdrukking' dat niet bestaat. Het is gebruik maken van ander geheugen dan het menselijke, in dit geval digitaal geheugen. Het verhaal is erg mooi, ook erg handig want als je automatisering in wil zetten, dan moet dit vooral toegevoegde waarde hebben want anders krijg je gewoon heel veel hele hoge rekeningen.

Geheugen, lees digitale opslagplaats, het verschaffen van toegang, het onderhouden, het beveiligen, het wijzigen, dat kun je slechts ten dele automatisch laten verlopen en dan nog, is er een heel groot element dat men over het hoofd ziet. Ik noem er graag enkelen....

Automatiseren zijn hele oude onveranderde essenties en principes die aan de basis liggen van wat he ook is dat u wil automatiseren. Bedenk maar even eenvoudig waar de ontwikkeling van automatiseren vanaf het uitvinden van het wiel tot vandaag de dag, alles wat een wiel heeft, heeft geleid. Ook de motor mag u daar onder scharen. Er is iets met Automatiseren. Eén van de essenties is Less is More, terwijl de essentie van commercie 'More More More is. Om het maar eenvoudig te houden.

Nu even terug naar deze publicatie. Ook hier gelden die hele oude onveranderde essenties en principes van automatiseren.
Om deze software te kunnen maken, heb je tal van elementen nodig en natuurlijk 'Bronnen' die data leveren. Allereerst moet er een programma worden geschreven en daarna de database gevuld met ....

- Objecten zoals vastgoed
- De leeftijd van het vastgoed
- De inhoudelijke en technismche specificaties, hoe groot, hoe lang, hoe breed, hoeveel zalen/kamers
- De technische staat zoals de staat van leidingen, gas, water, elektro, verwarming
- De staat van de ondergrond, kadastrale inmetingen e.d.
- De administratieve staat
- Lokale administratieve bijzonderheden, benodigde vergunningen, lokale wettelijke regels
- Leegstand, hoe lang is dit gebouw al beschikbaar
- Zakelijke bestemming, niet elk object mag en kan zomaar voor van alles in gebruik worden genomen
- Staat van onderhoud
- Vorige eigenaren/huurders
- Lokatie specifieke informatie
- Bereikbaarheid, logistieke informatie
- overige bijzonderheden

Dan is er ook nog zoiets als vraag en aanbod. Dit is een zeer dynamisch gegeven dat zich vaak zeer moeilijk laat kwantificeren. Ligt het object in een bewaakte (duurder) gebied of staat het object ergens aan de rand van gangland Los Angeles waar het gevaar op inbraak vernieling en brandstichting aanzienlijk groter is.

Kortom, u leest al, dat het maken van een stuk software en de onderhoud daarvan, als men het op deze schaal wil gaan opzetten, nogal het nodige vraagt en dan zal de vraag ook nog zijn, op welke landen gaat men zich specifiek richten? Wat zullen de kosten zijn van abonnement en zal men dit toereikend genoeg vinden om als toevoegende waarde te bezien?

Soms kan een eenvoudig email en google areal maps, u al enorm veel meer laten zien en zeggen om de vraagprijs en direkte omgevingsfactoren te koppelen en al een idee te geven van gewenste haalbaarheid. De vraag of de beantwoording van al die essentiele elementen, de dynamische factoren, in een stukje software kan worden vervat, is dan ook een oprechte vraag.

Temeer omdat een flink deel van de essentiele informatie die u of ik zouden inzichtelijk zouden willen hebben, wel eens niet zomaar kunnen worden opgenomen in een software pakket.

Just a thought.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-25T08:35:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.