U mag legaal gehackt worden, als u maar verdacht bent

Dit artikel delen:
dark web

De Wet Computercriminaliteit III is inmiddels in werking getreden. Dit houdt in dat politie en justitie bevoegd zijn om computers op afstand binnen te dringen. Daarvoor moet wel een verdenking zijn van een ernstig delict. Wat vindt u van de wet?

Het wetsvoorstel lag al een tijdje op de plank sinds het eerste voorstel in 2015 ingediend werd bij de Tweede Kamer. Een jaar later vond de Kamer het allemaal wel best en weer een jaar later stemde de Eerste Kamer er ook mee in. Sinds 1 maart 2019 is het voorstel dan ook werkelijk wet.

Om een computer te hacken, mag de politie dat alleen doen met beschikbare tools en mag dus niet zelf een zogenaamde zero-day-kwetsbaarheid inzetten om een computer binnen te dringen. Om de beschikbare tools te verkrijgen, mag de politie die inkopen.

Grootste kritiek op de wet is dat bepaalde waarborgen missen, zoals toezicht achteraf. GroenLinks wilde dat er een onafhankelijke commissie opgericht moest worden om toetsing achteraf uit te voeren, maar deze motie is in de Eerste Kamer gesneuveld.

Wat vindt u van de wet en hoe die ingezet mag worden?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-04T08:57:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.