Stemtelsoftware aan vervanging toe

Stemmen

Het huidige systeem om stemmen te tellen, de Ondersteunende Software Verkiezingen, mag volgens de Kiesraad wel eens vervangen worden. De software is inmiddels zo'n tien jaar oud en bevat verouderde en achterhaalde beveiliging.

Het systeem Ondersteunende Software Verkiezingen of OSV wordt gebruikt om de tellingen van de verschillende stembureaus bij elkaar op te tellen. Op zich kan dat natuurlijk met een gedeeld Google Docje of Office 365-je, maar zo werkt het toch net niet. De woordvoerster van de Kiesraad stelt zelfs dat we inmiddels in een andere wereld leven dan tien jaar geleden, al valt dat te betwijfelen. Een andere tijd, dat dan weer wel.

De software moet in 2021 vervangen worden, maar dat vindt de Kiesraad niet op tijd. Zaken als inzichten over beïnvloeding van verkiezingen door statelijke actoren baren de raad zorgen. Saillant is dat twee it-bedrijven verschillende inzichten hebben over de veiligheid van de software. Het ene bedrijf toetst op 'hoofdlijnen aan eisen', het andere vindt ernstige lekken.

Al met al wordt de software bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen gebruikt. Naast het feit dat u weer even herinnerd bent aan het feit dat u over een week of wat mag stemmen, wat vindt u van de gang van zaken of is het de figuurlijke storm in een glas water?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-05T08:46:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.