Nepvideo’s bestrijden met eigen middelen

Hoe ontdek je of een video nep is? Door gebruik te maken van diezelfde kunstmatige intelligentie die ze produceerde. Dat is precies het doel van een spin-off van de Universiteit van Amsterdam, 3Duniversum. Doel: herkennen van deepfake’s. Wanneer heeft u het gevoel dat iets niet pluis is?

De spin-off van de UvA moet internetters helpen te herkennen of een video een deepfake is of niet. Vanaf begin april moet de zogenaamde 'deepfake-herkenner' online staan. De hele heisa ontstond vorig jaar toen bleek dat het heel makkelijk was om Obama woorden in de mond te leggen met een softwaremodel, generative adversarial network (GAN) geheten. GAN’s bestuderen volautomatisch video's en foto's van gezichten en genereren vervolgens zelf nieuwe beelden.

Nu is het dus nodig om die beelden andersom ongedaan te maken met diezelfde software, maar dan in de reverse-stand. Alleen, wanneer heb je als mens het gevoel dat er iets niet pluis is? Of moeten we alle video's zekerheidshalve maar door een fake-herkenner halen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-03-25T09:52:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.