Zuckerberg roept op tot regulering, nobel?

Facebook

Een jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door de praktijken van Cambridge Analytica, een bedrijf dat data misbruikte van Facebookprofielen, en nu komt Mark Zuckerberg met een verklaring dat hij meer regulering van overheidswege wil. Mooie woorden, misschien wat mosterd na de maaltijd, maar is een bedrijf de juiste entiteit hiertoe op te roepen?

Wetgeving wordt gemaakt door de wetgever. De wetgever loopt vaak iets achter ontwikkelingen aan. Toch is een groot deel van de wet- en regelgeving waar de hoogste baas van Facebook voor pleit op zijn eigen Facebookpagina en in de Washington Post, niet onbestaand. Het werd vooral bestreden dát een platform als Facebook er iets mee te maken had. Het was tenslotte niks anders dan een doorgeefluik van wat mensen denken en zeggen.

Dit verhaal is echt op z'n eind. Platforms als Facebook zijn zelf uiteindelijk natuurlijk de verspreider van de content. Het zijn zelf media en ze moeten voldoen aan wetten die er al zijn. De grote zak geld zorgt ervoor dat er altijd advocaten zijn die een bepaald beleid verdedigen en toepassing van wetgeving langdurig traineren.

Dat gezegd hebbende, staan er ook wel aardige dingen in zijn stuk. Zo praat hij over dataportabiliteit. Je moet je eigen data mee kunnen nemen. Hij heeft het niet over zelf in bezit hebben. Hij kan dat ook niet zeggen, want dan gooit ie vermoedelijk zijn eigen glazen in. Dataportabiliteit kan nog steeds tussen platforms die in bezit van Facebook zijn en dat is het belangrijkste verdienmodel.

Wat denkt u, is dit verhaal gericht op echt een open internettoekomst? Of zitten er toch nog een paar haken en ogen aan (en gelooft u in de goede intenties?).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-01T09:32:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.