Eerste commerciële 5G-netwerk in Nederland, wanneer?

5G

Het hangt al jaren in de lucht: 5G. Dit keer niet slechts een incrementele snelheidsverhoging en latency-verlaging maar meer, zoals carrier aggregation. Zuid-Korea is het eerste land met een commercieel 5G-netwerk. Wanneer is het de beurt aan Nederland?

Ook providers in Nederland zijn al lange tijd bezig met het testen van 5G. KPN was de eerste, inmiddels alweer drie jaar geleden. Het belangrijkste verschil met 4G en alle incrementele tussenversies is dat er werkelijk nieuwe technologie wordt gebruikt om het apparaat met de zendmast te verbinden. Maar de belangrijkste troef van 5G is dat het in de toekomst moet zorgen voor een zeer lage latency, waardoor apparaten met elkaar min of meer realtime kunnen babbelen.

Overigens is carrier aggregation ook mogelijk bij 4G, maar bij 5G is het niet alleen om snelheid toe te laten nemen, maar ook om tijdens grote drukte de hele capaciteit van een zendmast te gebruiken.

Voordat we zover zijn, is Zuid-Korea dus het eerste land met de eerste versie van dit systeem. In de VS zijn ook al enkele steden waar 5G in de lucht zit en in Nederland wordt getest bij Loppersum met 5G, tot aan sprekende brillen met 5G toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-09T10:01:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.