Dat laatste zou zomaar kunnen gebeuren als de wereld onbegaanbaar wordt voor mensen. Dan kunnen we niet meer offline bij elkaar komen, maar voor het zover is, lijkt online leren eerder een onderdeel van andere lesmethoden dan een volledig eigen vorm die op zichzelf gedijt.
Niet lang geleden publiceerde de TU Delft een onderzoek naar het gebruikt van massive open online courses of MOOCs en de conclusie uit dit onderzoek was ook dat er nog 'veel te leren' is. Een van de redenen die de onderzoeker aandraagt dat online leren, in zijn geval MOOCs, geen hoge vlucht neemt, is dat het "analyseren van gegevens over lerenden om bijvoorbeeld het lesmateriaal en de leeromgeving te verbeteren", de 'leerprocesanalyse', nog in de kinderschoenen staat.
Op dit moment worden veel offline systemen, of wat in de traditionele leeromgeving wel werkt, gewoon naar de online wereld gekopieerd. Dit werkt duidelijk niet. Mensen moeten een mogelijkheid hebben het eigen leergedrag te volgen.
Dan komen we terug op de vraag of u wel eens online leren gebruikt en of dat dan een persoonlijke vorm is of juist een MOOC en waar ziet u verbeterpunten?
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: