Eerste ai-chip van Alibaba alleen voor eigen gebruik?

Alibaba

Je had de ‘grote drie’, Amazon/AWS, Microsoft/Azure en Google/GCP, maar inmiddels knaagt Alibaba al een tijdje aan de hegemonie van deze drie. In China is Google praktisch nihil en daar heeft men het dan over de drie ‘A’s’: AWS, Azure en Alibaba. Hoe gaat u met die kennis om?

Alibaba kwam onlangs met een in eigen huis ontworpen chip voor kunstmatige intelligentie, de Hanguang 800. De techgigant claimt dat de chip ‘taken in minuten kan doen die anders een uur kosten’. Dat is een beetje een leeg statement, maar we zullen ze het voordeel van de twijfel geven en aannemen dat het om specifieke taken gaat. Alibaba gebruikt naar eigen zeggen de chip intern voor de business operations, zoals zoeken en automatisch vertalen van e-commerce-sites.

Het doel van het bedrijf is niet de chip als product te verkopen, maar de diensten aan te bieden via het eigen cloudcomputingplatform, net zoals de twee Amerikaanse A’s en G. De cloudafdeling van Alibaba is dan ook de snelst groeiende afdeling van het bedrijf. 

Niet alleen Alibaba toonde een nieuwe ai-chip, ook Huawei liet onlangs van zich horen met de Ascend 910 voor gebruik in datacenters. De Chinese bedrijven keren zich duidelijk af van de Amerikaanse. 

Wat moeten we volgens u met die kennis doen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-30T07:55:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.