Touchscreentypen, hoe vergaat het u?

Inmiddels tikken we allemaal al een tijdje teksten op onze smartphones, maar hoe snel tikt u nou eigenlijk? Het blijkt dat de tiksnelheid op een touchscreen inmiddels bijna net zo snel is als op een normaal toetsenbord. Heeft u een manier om zo snel mogelijk te tikken op uw mobiel of tablet?

Ondanks dat een toetsenbord op een smartphone of tablet weinig tactiele feedback geeft (blind tikken is wel echt lastig bijvoorbeeld), werken de achterliggende algoritmes om u toch de juiste tekst te laten tikken inmiddels zo goed, dat gebruikers met twee duimen tegelijk gemiddeld 38 woorden per minuut uit hun virtuele toetsenbordjes weten te krijgen, tegen zo'n 35 tot 65 woorden per minuut op een normaal toetsenbord, blijkt uit onderzoek van onder andere de ETH Zürich. 

Weet u het nog, vroeger, in de tijd van de mechanische hamertypemachines waarbij stevige vingerkracht nodig was om de hamers via het schrijfmachinelint letters op het papier te laten verschijnen, in die tijd bestonden er typecursussen die secretaresses moesten voorbereiden om met hoge snelheid de woorden van de baas aan het papier toe te kunnen vertrouwen. Inmiddels hoeft dat niet meer en tikt iedereen, man, vrouw en anders, dagelijks heel wat teksten op de smartphone. Zonder secretaresse, maar misschien wel met een hulpmiddel, zoals spraakherkenning of swypen (van letter naar letten vegen op het beeldcherm toetsenbord). 

Het onderzoek laat in ieder geval zien hoe het zit met het verschil tussen mensen die met een of met twee vingers tikken: met twee duimen tik je beduidend sneller. Ook de autocorrectsystemen dragen bij aan de snelheid. Slechts 14 procent van de onderzochte gebruikers tikt zonder autocorrectondersteuning. De kunst om op een normaal toetsenbord met tien vingers blind te typen, zorgt dan weer niet voor voordelen op de aanraakschermen, maar dat is ook niet zo gek, want dat betreft een totaal andere beweging. 

Hoe tikt u op uw aanraakschermapparaatjes? En als bonus: wat is uw typesnelheid op een normaal toetsenbord?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-08T07:51:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.