Witwassen, ook via Counter Strike: Global Offensive

Dit artikel delen:
Cybersecurity geld budget

Wat allemaal niet gebruikt wordt om mee wit te wassen. Van ouderwetse papieren dollars, euro's en cryptovaluta tot lootboxes in schietspelletjes. Nu kunnen we natuurlijk vragen: waar wast u mee wit? Maar misschien moeten we het fundamenteler stellen: de witwasser weet het toch steeds te winnen, waar zit het echte probleem?

Geld witwassen is van alle tijden. Net als geld uitgeven aan, in sommige landen, legale en, in andere landen, illegale activiteiten. Het tweede gaat over sociaal geaccepteerde zaken en het eerste om het ontwijken van belasting of het uit oneigenlijke bron verkregen inkomsten toch in het normale geldverkeer te krijgen. Nou ja, u weet het ook wel. Het is vaak een grijs gebied zullen we maar zeggen.

Hoe deden de boefjes dat nu via Counter Strike: Global Offensive (of: CS:GO)? Dat werkte als volgt: je kocht (want nu afgesloten) via gameplatform Steam sleutels die bedoeld waren om zogenaamde lootboxes te openen in CS:GO. In zo'n lootbox zitten items die gamers graag willen hebben, soms om zichzelf te versieren (vanity…), soms omdat het een beter wapen betreft. Je kunt als speler die sleutels ook via Steam's eigen marktplaats doorverkopen en zo kon de crimineel in kwestie die sleutels ruilen voor andere items en die items weer verkopen voor echt geld dat vervolgens naar een paypalaccountje doorgestort kon worden. 

Dat moet dus nu maar eens klaar zijn vond Valve, eigenaar van Steam. Geen sleutels meer voor de doorverkoop. Je kunt nog wel sleutels kopen en lekker je lootboxjes openen. 

Hoe vindt u dat de wereld bezig is met het tegengaan van witwassen, is dit een van de vele voorbeelden van een zinvolle weg, of is het heilloos?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-01T08:36:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.