Durft u nog data op te slaan in de VS?

Amerikaanse vlag

Privacy Shield is niet meer. De afspraak tussen de VS en EU vormde een wettelijke basis voor Transatlantische data-overdracht. Durft u het nog aan om data in de VS te plaatsen?

Half juli zette het Europese Hof van Justitie een streep door de Privacy Shield-overeenkomst, die verplaatsing en opslag van gebruikersgegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten regelde.

De deal gaf een bescheiden vorm van bescherming van Europese burgers en hun digitale gegevens. Te weinig, vindt Europa’s hoogste gerechtshof. Zo kunnen burgers niet inzien welke gegevens worden bewaard, terwijl dat volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht is.

Overtreding

Na de ongeldigverklaring stelde het Hof geen overgangsperiode in. Dit betekent dat bedrijven die data naar de VS verplaatsen en daar bijvoorbeeld op cloudservers opslaan, feitelijk in overtreding zijn. De wettelijke basis hiervoor ontbreekt namelijk, waarschuwde de Europese databeveiligingsraad EDPB onlangs.

De soep wordt natuurlijk niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Er bestaan Europese standaardmodelcontracten voor doorgifte van persoonsgegevens. En die blijven geldig. Toch zullen vaak aanvullende maatregelen nodig zijn. Maar welke, dat is onduidelijk.

Databeleid

De databeveiligingsraad adviseert Europese bedrijven en organisaties om hun databeleid onder de loep te nemen. Ze zullen moeten beoordelen of de data die ze vanuit de EU in Amerika opslaan, zijn beschermd zoals de AVG voorschrijft.

Hoe gaat uw organisatie om met de nieuwe situatie waarbij data in de VS wordt opgeslagen zonder de wettelijke basis van de Privacy Shield? Gaat uw databeleid op de schop en hoe dan? Durft u nog data in Amerika te stallen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-31T15:58:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.