Oude programmeertalen vergaan niet

Het lijkt wel onkruid. Oude programmeertalen die maar blijven terugkomen, wat er ook gebeurt. Is het goed of slecht dat talen als Assembler, Fortran en Cobol nu nog nodig zijn?

Een opmerkelijk bericht op Computable. Enkele oude programmeertalen winnen weer aan populariteit, blijkt uit een recente lijst van Tiobe. Het Eindhovense software-onderzoeksbureau stelt regelmatig de Tiobe Index van veelgebruikte softwaretalen samen.

Zo prijkt Assembler plots op de negende plaats van populaire programmeertalen, waar zij vorig jaar nog op plaats veertien stond. Assembler (in het Engels Assembly) ontstond in 1947 en gaat dus al bijna 75 jaar mee. Tegenwoordig wordt de taal vooral gebruikt voor ingebedde systemen, iot-apparaten en hobby-projecten, vertelt Seppe Vanden Broucke, professor aan de UGent en KU Leuven, aan Computable.

Oude krijger, grootste stijger

Fortran is een oude krijger én de grootste stijger in de lijst: hij flitst van plaats 37 naar 17. De taal, ontstaan in de jaren vijftig, blijkt vooral populair voor wetenschappelijke projecten waarbij machine learning belangrijk is.

Ook Cobol doet nog aardig mee in de programmeerwereld. De taal lijkt springlevend en staat op nummer 25 van de lijst van Tiobe. Springlevend? Cobol wordt vooral ingezet om oude systemen aan de praat te houden en zolang die legacy niet is vervangen, blijft Cobol nodig.

Tot slot is ook de revival van querytaal SQL opvallend. Volgens professor Vanden Broucke komt dit door de komst van NewSQL, zoals MongoDB, en cloudgerichte databanken zoals Snowflake. 'Het duurt waarschijnlijk nog vele jaren voordat SQL dood valt te noemen.'

Wat vindt u?

Onkruid vergaat niet en sommige programmeertalen blijkbaar evenmin. De recente opmars van oude talen is opvallend en dus is Computable benieuwd naar uw mening.

Waarvoor gebruikt u nog oude programmeertalen? Is het positief of juist negatief dat oude talen ook nu nog veel worden toegepast? Wordt het niet tijd om afstand te nemen van legacysystemen, al was het maar omdat steeds minder mensen kennis van de benodigde oude programmeertalen hebben?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-18T15:39:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.