Wat moeten we aan met de Russische it?

Een groot aantal internationale ondernemingen trekt zich uit Rusland terug. Dat heeft pijnlijke consequenties voor de it-ers aldaar. Anderzijds kunnen Russische it-bedrijven als gevolg van de sancties hun verdere internationalisatie wel vergeten. Geholpen door het ruime aanbod van software-ontwikkelaars en wiskundigen leken veel van die hightech-ondernemingen vrij kansrijk.

Ook is er nog een categorie bedrijven die hun hoofdkantoor buiten Rusland hebben maar met grote groepen Russische ontwikkelaars werken. Voorbeelden zijn Odin (cloudapplicaties), Parallels (cross platform solutions), Plesk (hosting control panels), Veeam (backupsoftware), Luxoft (maatwerk) en Virtuozzo (virtualisatie). Ook Deutsche Telekom en Deutsche Bank hebben enorme ontwikkelteams in Rusland. Voor Booking.com met hoofdkantoor in Amsterdam, Here Technologies en TomTom geldt dat in meer of mindere mate. 

Deze ondernemingen staan voor de prangende vraag wat ze met hun Russische ontwikkelaars moeten doen. Uiteraard dienen ze zich aan het sanctiebeleid te houden. Sommige bedrijven zoals Veeam hebben de verkoop in Rusland stilgelegd, Luxoft gaat een stap verder en sluit zelfs zijn activiteiten.

Verder staan ze voor de opgave het vertrouwen van hun klanten te behouden. Software die de veiligheid van een bedrijf moet waarborgen, koopt men niet graag van schurkenstaten, ook als de ontwikkelaars daar het beste met hun klanten voor hebben. Aan massale ontslagen van Russische ontwikkelaars zit wel een gevaarlijk kantje. Het kan hen in handen drijven van cybercriminelen. Ook China kan in de verleiding komen de krenten eruit te pikken. 

Hoe lossen we dit probleem op? Moet de it-branche een ijzeren gordijn optrekken met daarachter Russische it-ers die in een volledig isolement van het Westen komen te werken? Of zijn er creatieve oplossingen mogelijk zonder dat het Poetins positie versterkt? Wat vindt u?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-16T18:59:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.