Gevolgen voor NRB als Belfius Ethias overneemt

Wie kan of wil de Waalse integrator NRB overnemen?

Dit artikel delen:
Vragen

Er liggen concrete plannen op tafel van de Belgische regering en de Nationale Bank om de verzekeringsmaatschappij Ethias te laten opgaan in de Belfius bank. Dat zal vermoedelijk wel gevolgen hebben voor it-integrator NRB, voor bijna drie vierde eigendom van Ethias. NRB zal dan wellicht in de etalage komen te staan, maar wie kan of wil de Waalse integrator overnemen?

Het armlastige Ethias zal de komende bankenstresstest later dit jaar waarschijnlijk moeilijk overleven en dus zoekt de Nationale Bank naar een oplossing. Volgens de krant De Tijd is Belfius de meest plausibele overnemer hoewel het dossier blijkbaar politiek gevoelig ligt. Stel dat Belfius de verzekeringsmaatschappij Ethias overneemt, dan lijkt het waarschijnlijk dat it-integrator NRB van de hand wordt gedaan. NRB is voor 68,4 procent eigendom van Ethias. De integrator telt tweeduizend werknemers en een niet onaardige omzet van driehonderd miljoen euro, maar het staat wel erg ver van de core-activiteiten van een bank. Met de verkoop zou Belfius een deel van de investering kunnen terugwinnen.

Overigens is het best vermakelijk dat Belfius (toen het nog Dexia was) zijn it-dochter Adinfo in 2010 verkocht aan NRB. Nu zouden die werknemers dus opnieuw bij Belfius ingelijfd worden. Adinfo verkocht onder andere it-diensten aan lokale besturen. Adinfo-afdelingen Cevi en Logins leverden it-diensten aan heel wat lokale besturen in heel Vlaanderen. 

NRB

NRB, dat z’n hoofdzetel heeft in het Waalse Herstal, is de jongste jaren sterk gegroeid, onder andere dank zij de overname van Trasys tijdens de zomer van vorig jaar. Toen was er ook sprake dat NRB de Vlaamse integrator Cipal zou overnemen maar die deal lag politiek erg gevoelig. NRB heeft wel mooie contracten. Zo tekende luchtvaartbedrijf Sonaca recent nog een 5-jarige outsourcingscontract, goed voor veertien miljoen euro. Opvallend is trouwens ook dat de bankentoezichthouder FSMA een deel van haar it-diensten uitbesteed aan NRB. Het tekende in 2012 een vijfjarencontract, goed voor tien miljoen euro.

Enkele maanden geleden, eind april, las Ulrich Penzkoffer in de krant tot zijn verbazing dat hij niet langer ceo was bij NRB, dat hij vier jaar had geleid. De krant L’Echo suggereerde toen dat hij plaats moest ruimen voor ex-politicus Melchior Wathelet die sinds bijna anderhalf jaar Xperthis leidt. Xperthis, gespecialiseerd in it-diensten voor de medische sector werd begin 2015 overgenomen door NRB. Uiteindelijk koos NRB voor een outsider en wordt Pascal Laffineur (Altran) op 1 oktober de nieuwe ceo. Laffineur gaat ongetwijfeld een woelige tijd tegemoet.

Opstappen wegens mogelijke fraude

Vraag is natuurlijk aan wie NRB verkocht kan worden? Proximus? Dimension Data? Cegeka? RealDolmen? Telenet? Vermoedelijk staan die toch niet te springen. Het verkoopproces zou dus wel heel lang kunnen aanslepen.

En dan nog dit. Zopas werd bekend dat Bernard Thiry, de ceo van Ethias, moet opstappen wegens mogelijke fraude in een schadedossier. Bernard Thiry is, niet onbelangrijk, tevens de voorzitter van de raad van bestuur van NRB. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een fraudegeval waarbij volgens De Tijd een boom uit de tuin van PS-topman Stéphane Moreau op het huis van zijn buurman zou terecht gekomen zijn. Moreau was hiervoor niet verzekerd maar zijn premie werd wel betaald. Post-datum zou de verzekering geregeld zijn, aldus De Tijd. Stéphane Moreau is tevens gedelegeerd bestuurder van dienstenleverancier Tecteo, eigenaar van telecomoperator Voo, de Waalse tegenhanger van Telenet. Tecteo is een van de aandeelhouders van NRB.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-07T18:06:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.