Visterin Verdiept: Zakelijke tablet op retour

Desktop houdt stand bij Belgische bedrijven, tablet heeft beste tijd gehad

In de bedrijfsmarkt is de tablet op retour. Na een bescheiden opmars de laatste jaren valt het gebruik ervan flink terug in ons land. Ook de iPad deelt in de klappen. De desktop pc houdt daarentegen nog vrij goed stand bij Belgische bedrijven.

Welke computersystemen gebruikt uw organisatie? Dat was de vraag die Computer Profile, op vraag van Computable.be, stelde aan meer dan 4800 Belgische bedrijven met meer dan vijftig werknemers.

De antwoorden zijn opmerkelijk. Wat pc’s betreft heeft de desktop bijvoorbeeld nog altijd een comfortabele voorsprong. Ook al zet de laptop de achtervolging in.

Laptop stijgt verder

Van het totale aantal computersystemen bij eindgebruikers in de zakelijke markt, neemt de desktop nog steeds 58 procent in. De desktop is hierdoor nog altijd het meest voorkomende zakelijke computersysteem. Sinds de metingen in 2010 is er wel een dalende trend zichtbaar, die evenwel de laatste vier jaar redelijk stabiel bleef.

Evenredig met de geleidelijke daling van de desktops zien we een stijging van het aantal laptops, die intussen ruim een derde van de markt innemen (34 procent). De groei die de thin clients kende blijkt het laatste jaar evenwel te stagneren.

92 procent gebruikt desktop (en laptop)

Het einde van de desktop is al lang voorspeld, maar dus toch niet voor meteen. Hoewel de desktop elk jaar aandeel verliest, wordt dit pc-type dit jaar nog steeds bij 92 procent van de ondervraagde bedrijven gebruikt. 

Gekeken naar de sectoren zijn er over het algemeen weinig verschillen. Uitschieter hier is manufacturing, waar 95 procent van de organisaties in die sector desktops gebruikt. De ict & utilities-sector kende de grootste daling: van 91 procent in 2011 naar 77 procent in 2018.

Laptops zijn (eveneens) in gebruik bij 92 procent van de ondervraagde bedrijfsvestigingen. Maar de laatste jaren bleef dit percentage ongewijzigd. Ook wat betreft sectoren zijn hier weinig tot geen verschillen merkbaar.

Tablet is de verliezer

"Samen met de desktop is de tablet het type hardware dat terrein moet prijsgeven."

Wie is de grootste verliezer in dit verhaal? Dat is duidelijk de tablet voor zakelijk gebruik. Zo - en dat is naast het standhouden van de desktop de tweede grote vaststelling - kent het aantal zakelijke tablets een dalende trend. Van 29 procent in 2016 naar 22 procent in 2018. Dat is een behoorlijke terugval.

Samen met de desktop is de tablet dus het type hardware dat, in het totaal van alle computersystemen in bedrijven, terrein moet prijsgeven. Initiatieven als de zakelijke iPad Pro, en andere zakelijke versies, hebben dus niet meteen een gigantische impact.

Apple verliest mee

Apple blijft koploper op de Belgische zakelijke tabletmarkt met 66 procent, maar slikt volgens Computer Profile hiermee wel een vermindering in marktaandeel van 5 procent. Apple wordt gevolgd door Samsung (14 procent) en Microsoft (6 procent), die beide hun aandeel lichtjes zien stijgen. 

Tenslotte nog een pittig detail: Apple heeft ook het overwicht in de verschillende sectoren, behalve in de gezondheidssector. Daar geeft 49 procent de voorkeur aan Samsung, waarmee het Apple de loef afsteekt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-07-20T10:45:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.