ASML en wel/niet China?

Afgelopen weekend stond groot in NRC een verhaal over de exportvergunning voor ASML voor een EUV-chipmachine. Reden? Angst van de VS voor het kopiëren van de technologie om een EUV-chipmaker te bouwen. Terecht, of moeten de VS zich daar niet mee bemoeien?

Zo'n machine van ASML kost je honderd miljoen euro en dan heb je ook wat: een machine om chips te maken met extreem ultraviolet licht, ofwel EUV. Onder druk van de VS is de exportvergunning nog steeds niet verleend, schrijft NRC. De vergunning om EUV-apparatuur te mogen exporteren zou in juni 2019 verlengd moeten worden, maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. 

ASML denkt op zijn beurt niet dat China de machine snel kan kopiëren, zeker in het licht van het feit dat andere producenten van lithografiemachines voor chips het proces nog niet voor elkaar hebben, zoals Nikon en Canon. Daarmee is ASML niet alleen marktleider, maar in feite zelfs monopolist. 

De angst bestaat dat met de techniek militaire apparatuur gemaakt wordt, maar dat kan ook prima met andere chipvervaardigingstechnieken. Wat vindt u, terecht dat de machine niet geëxporteerd mag worden, of ligt het wat u betreft genuanceerder?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-21T08:32:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.