Visterin Verdiept: Komt de PC er bovenop?

Impact van Windows 10 blijft eerder beperkt

Pc vraagstuk

De voorbije dagen lanceerde de ene fabrikant na de andere op de CES-beurs een nieuwe pc of tablet. Maar kan dit de (zakelijke) pc-markt redden? En wat is de impact van Windows 10?

Eerst even de recente cijfers. Het wereldwijd aantal verscheepte pc’s, ultramobiles (tablets of hybrids) en smartphones zal komend jaar stabiel blijven op 2,3 miljard devices. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner (zie onderstaande tabel).

Er waren eind 2016 bijna 7 miljard mobiele telefoons, tablets en pc’s wereldwijd in gebruik. De markt lijkt verzadigd. Gartner ziet in de meeste regio’s stagnatie voor pc’s, tablets en mobiele telefoons, behalve in opkomende markten als Azië-Pacific. In Europa ziet het bureau geen groei. 

PC-markt daalt

Vooral de pc-markt blijft het moeilijk hebben. Er werden afgelopen jaar 219 miljoen pc’s verkocht en verwacht wordt dat er ook de komende jaren minder van de (traditionele) pc’s over de toonbank zullen gaan. Gartner gaat uit van zo’n 205 miljoen exemplaren voor 2017 en 193 miljoen in 2019.

Een aantal  pc-fabrikanten hadden er net op gerekend dat de pc-markt zich zou herstellen en dat de verkoop weer zou gaan stijgen. Dat lijkt dus ijdele hoop.

Tablet-markt: vet van de soep

Terwijl de traditionele pc zijn beste tijd lijkt te hebben gehad, geldt dat eigenlijk ook voor de tablet. Gartner voorspelt namelijk een stilstand in de categorie ‘basic & utility ultramobiles’. Dit zijn eigenlijk tablets als Apple iPad, iPad mini en Samsung Galaxy Tab. Ook daar lijkt het vet van de soep. De verkoop blijkt stabiel. Het is bovendien ook niet zo dat basic tablets de komende jaren de pc qua verkoop zullen voorbij steken.

Gartner wijst, naast op de verzadigde markt, op een andere reden voor al die stilstand in de markt van traditionele pc’s en tablets: een gebrek aan innovatie. Consumenten hebben minder reden om hun devices up te graden of te vervangen. Fabrikanten die nog groei willen halen, moeten inzetten op innovaties, zoals stemassistenten en virtual reality', meent Ranjit Atwal, research director bij Gartner.

Wat met Windows 10?

Lange tijd keek men naar een nieuwe Windows-besturingssysteem om de pc-markt een nieuwe boost te geven. Maar die tijd lijkt voorbij. Windows 10 had bijvoorbeeld een redelijk goede start, al had dat voor een flink stuk te maken met een gratis upgrade-actie naar Windows 10 op bestaande pc’s.

Uit recente cijfers van Statcounter van vorige maand blijkt dat Windows 7 (gelanceerd in 2009) nog steeds kan rekenen op meer dan 40 procent marktaandeel in de pc-markt. Wat sommigen wel eens 'Windows 7 is the new XP' doet opperen, omdat XP ook jarenlang op een groot marktaandeel kon rekenen.

Windows XP - dat overigens al meer dan vijftien jaar beschikbaar is - kan zelfs vandaag nog steeds rekenen op een marktaandeel van 5 procent. Eén pc op 20 draait wereldwijd dus nog steeds op XP.

Besturingssystemen desktops en laptops

Windows 7

40.23 %

Windows 10

27.15 %

macOS (alle versies)

11.00 %

Windows 8.1

8.43 %

Windows XP

5.00 %

Windows 8

2.29 %

GNU/Linux

1.57 %

Windows Vista

1.01 %

Chrome OS (Linux)

0.74 %

De winnaar: premium toestellen (ook in zakelijke markt)

Toch zal de hele pc-markt tegen 2018 en 2019 lichtjes groeien. Maar dat is dan geheel voor rekening van de premium pc’s of premium ultramobiles. Hierbij rekent Gartner toestellen als Apple MacBook Air of Windows 10 Intel x86 toestellen van Microsoft.

En hier ziet Gartner wel baat voor bedrijven. Ook voorspelt het in deze markt enige impact van Windows10 op langere termijn. 'Wij verwachten dat de komende drie jaar steeds meer werknemers een convertible laptop zullen krijgen van hun werkgever. Deze trend wordt gedreven door de Windows 10 refresh. Die kan de gebruikerservaring ook verbeteren door de touch-bediening', klinkt het bij Gartner.

De conclusie is dat een deel van de nieuwe pc’s of hybride toestellen die dezer dagen ook op CES worden gepresenteerd, vooral de klassieke pc-toestellen zullen kannibaliseren. De verkoop van dergelijke premium-toestellen, waar ook de Surface onder valt, zou dit jaar bijvoorbeeld met bijna een kwart groeien naar 61 miljoen apparaten groeit. De klassieke pc is dood, leve de premium. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-06T12:04:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.