Visterin Verdiept: Servers nog vooral binnenshuis

Beweging naar cloud in ons land trager dan in Nederland

Het aantal servers op locatie is verminderd. Al houden Belgische bedrijven hun servers bij voorkeur in eigen huis. Veel meer dan in Nederland het geval is. ‘Toch is er in België een duidelijke beweging naar de cloud aan de gang.’ Dit alles blijkt uit een marktanalyse van databasemarketingspecialist Computer Profile, op vraag van Computable.be.

Voor de analyse deed Computer Profile een rondvraag bij meer dan 2700 Belgische bedrijven met meer dan vijftig medewerkers.

Minder op eigen locatie

Het aantal Belgische bedrijven dat servers (mainframe, midrange en X86-servers) op de eigen locatie behoudt, is op lange termijn duidelijk aan het dalen. In 2010 had 97,5 procent van de ondervraagde bedrijven hun servers on premise. In 2018 daalde dit percentage tot 83,9 procent.

Volgens Erik van Gurp, business analist bij Computer Profile, liggen drie evoluties ten grondslag van de daling van het aantal servers op locatie bij bedrijven. Zo is er een duidelijke beweging naar de cloud merkbaar, waarbij steeds meer bedrijven servers als infrastructure as a service (IaaS) afnemen bij spelers als Microsoft en Amazon. ‘Daarnaast besteden meer bedrijven het beheer van hun servers uit aan gespecialiseerde partijen’, stelt hij. ‘Een derde ontwikkeling, ook al is die in België minder merkbaar, is de consolidatie van servers binnen een organisatie.’

In volume de belangrijkste servercategorie zijn de X86-servers, ook wel eens pc-servers genoemd. Dit omdat deze servers met standaardprocessoren vergelijkbaar zijn met die in een gewone computer. In 2010 gaf nog 96 procent van de Belgische bedrijfsvestigingen aan dat men X86-servers op locatie in gebruik had. In 2018 is dit 82 procent bij de Belgische vestigingen (zie grafiek). Vergeleken met bedrijven uit Nederland is de daling van deze X86-servers op de eigen locatie echter miniem. Bij onze noorderburen kromp het aantal lokale servers namelijk van 96 procent in 2010 naar 57 procent in 2018. Inzake de transitie naar de cloud op het vlak van infrastructuur lijkt Nederland dus voorop te lopen.

Onderwijs teert op lokale servers

Als het gaat om het behoud van servers op hun individuele vestigingen, staan in België sommige sectoren duidelijk bovenaan. Zo voert het onderwijs in ons land de ranglijst aan met maar liefst 89,8 procent dat de servers lokaal heeft draaien. De financiële- (77,1 procent) en ict-sector (77,2 procent) hebben het minst servers op locatie.

Toch komt de cloud stilaan opzetten in ons land. ‘Acht jaar geleden was dit nog een onbekend fenomeen’, merkt Van Gurp op. In 2018 is over alle organisaties en sectoren heen, de penetratie van public en private cloud-servers gestegen naar gemiddeld 9 procent (zie grafiek).

Voorlopers in cloud: ict en nutsbedrijven

Uit de analyses per sector komen wel enkele uitschieters naar voren. Zo steeg op één jaar tijd het aantal cloudhosted-servers in ict, telecom en bij nutsbedrijven van 3,8 procent naar 20 procent, en kende wholesale en retail een stijging van 2,9 procent naar 10,9 procent. Ook de financiële branche en de sector rond zakelijke diensten tekende een stijging op van 3,2 procent naar 10,6 procent. De cloud breekt dus niet overal even fors door.

X86-servers vallen (beperkt) terug

Ook qua bedrijfsgrootte zijn er verschillen. De penetratiegraad van X86-servers is met 93,1 procent bij de kmo’s het hoogst, de nationale ondernemingen tekenen het laagste percentage op met 70,9 procent. HPE heeft het grootste aandeel servers op locatie bij multinationals (72,3 procent). Bij de overheid heeft HPE slechts een aandeel van 46,6 procent.

Bekijken we de marktaandelen van X86-servers bij de Belgische bedrijven (zie grafiek), dan zijn er doorheen de jaren weinig veranderingen merkbaar. HPE blijft de grootste leverancier, gevolgd door Dell EMC (22,8 procent) en Fujitsu (8,2 procent). Met de verkoop van de desktop/laptoptak aan Lenovo trok IBM zich finaal terug uit de X86-markt. Maar de cijfers laten zien dat het aandeel van Lenovo/IBM langzaam kleiner wordt en dat Lenovo nog niet zo’n sterke marktpositie heeft. Voor Lenovo lijkt de weg nog lang in deze markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-04T09:40:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.