Visterin Verdiept: Winnaars en verliezers in pc-land

In de zakelijke pc-markt speelt Lenovo nog altijd de tweede viool

Ook al is de laptop bezig aan een langzame opmars, de desktop wordt in bedrijven nog steeds het meest gebruikt. Maar welke leverancier is marktleider in de zakelijke pc-markt? En wie bij de thin clients? Wie wint en wie verliest?

In België voert de desktop nog steeds de ranglijst van zakelijke eindgebruikerssystemen aan. Maar de laptop is aan een stille opmars bezig. Van het totale aantal computersystemen bij eindgebruikers in de zakelijke markt, neemt de desktop 58 procent in. Bij de laptops is dat 34 procent, al stijgt het aandeel van de laptop en daalt de desktop.

Hoewel de desktop elk jaar aandeel verliest, worden deze in 2018 nog steeds bij 92 procent van de ondervraagde bedrijven gebruikt. Een cijfer dat gelijkaardig ligt bij de laptops.

Dat blijkt uit een rondvraag van Computer Profile bij Belgische bedrijven (met meer dan vijftig werknemers)  op vraag van Computable.be. Vooral de overheid en de (grotere) kmo’s gebruiken nog eerder desktops dan laptops.

Marktleiders: twee namen

Wie is marktleiders in de zakelijke pc-markt? Twee namen staan dominant bovenaan: HP en Dell. Dat is al jaren het geval, al wint dit jaar Dell terrein op HP.

Bij de desktops zijn HP en Dell de hoofdspelers, met respectievelijk 37,9 procenten 36,7 procent. Priminfo is de derde speler, met een aandeel van 11,5 procent. In de overheidssector heeft deze zelfs de overhand met 32,2 procent. Ook in Wallonië en Brussel is Priminfo goed vertegenwoordigd.

HP (40,7 procent) en Dell (37,4 procent) spelen ook de hoofdviool bij de laptops. Hier neemt echter Lenovo een derde plaats in (15,4 procent). In deze markt zien we dat Fujitsu de enige fabrikant is uit de top vijf die zijn aandeel nog zag verder slinken: van 4,9 procent in 2011 naar 2,7 procent in 2018. 

Lenovo heeft met 10,4 voor de totale pc-markt wel een kleiner marktaandeel dan bij de wereldwijde pc-markt waar het marktleider is. Ook al ziet Lenovo op een jaar tijd zijn marktaandeel wel toenemen in de pc-bedrijfsmarkt in België, het speelt wat dat betreft nog altijd de tweede viool.

Winnaar bij laptop/desktop: Dell
Verliezer bij laptop/desktop: Fujitsu

Thin clients: Igel komt opzetten

Van alle bedrijven maken toch bijna een kwart (23 procent) gebruik van thin clients of terminals. Nationale bedrijven gebruiken ze het meest, multinationals het minst. Het aandeel van thin clients bij Belgische bedrijven blijft over het algemeen nagenoeg constant de voorbije jaren.

Bij de thin clients delen HP en Dell de eerste plaats met elk 35,1 procent van het totaal. HP verliest wat aan marktaandeel en moet Dell naast zich dulden. HP doet het in deze markt weliswaar erg goed in het onderwijs, bouw en de financiële- en dienstensector. Dell wint dan weer in de overheid, de zorg en de ict- en nutssector.

Leverancier Igel komt op een verdienstelijke derde plaats met 18 procent. De fabrikant zag bovendien zijn aandeel in acht jaar tijd stijgen van 8 tot 18 procent. In de financiële- en dienstensector heeft Igel intussen al een marktaandeel van 25 procent.

Winnaar bij thin client/terminal: Igel
Verliezer bij thin client/terminal: HP

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-10T11:07:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.