Gemiddelde IT’er verdient 3500 euro bruto

Wat elke informaticus moet weten over zijn (of haar) loon

De gemiddelde it’er in ons land verdient 3500 euro bruto per maand. Dat is niet slecht. Maar vooral inzake extralegale voordelen mag de doorsnee it’er niet klagen. We zetten, op basis van recent onderzoek, zeven belangrijke feiten op een rij.

1. IT’er haalt top vijf

Heel vaak worden it’ers aanzien als goedbetaalde werknemers. Vaak is dat zo, vaak ook niet. Op basis van de loonwijzer van Jobat, een grootschalig loononderzoek dat recent verscheen, zit de it’er van alle functies in België in de top vijf van best betaalde functies. Managers, onderzoekers, ingenieurs en juristen doen het gemiddeld beter.

Top vijf bruto maandlonen:

1. Management & directie:

4920 euro

2. Onderzoekers:

3717 euro

3. Juristen:

3640 euro

4. Engineering:

3602 euro

5. ICT:

3497 euro 

Los van deze vijfde doet de it’er het qua salaris wel (veel) beter dan administratieve functies (gemiddeld 2734 euro bruto per maand) en ambtenaren (gemiddeld 3110 euro bruto per maand). Helemaal onderaan bengelt overigens het horecapersoneel met gemiddeld 2200 euro bruto per maand

.

2. IT’er verdient 200 euro meer buiten IT-sector

Als we gaan kijken naar het loon in de it-sector, dan zakt het gemiddelde loon flink: tot zowat 3300 euro bruto per maand. Dat is niet nieuw. Een it’er verdient al jaren meer buiten de it-sector (en dus in de it-afdeling van een bedrijf) dan bij it-bedrijven of -dienstenleveranciers zelf. Dat heeft voor een stuk te maken met het feit dat it’ers in de sector zelf gemiddeld een stuk jonger zijn dan buiten de sector.

Staat de informaticus van alle functies in de top vijf, dan is de it-sector qua lonen slechts een middenmotor. Wilt u het meest verdienen (gemiddeld gesproken dan) dan gaat u best aan de slag in sectoren als (petro)chemie, internationale instellingen, energie en farmaceutica.

3. IT’er is rijkelijk bedeeld met extralegale voordelen

Van alle functies is er, behalve de consultant, niemand die over meer extralegale voordelen beschikt dan de informaticus. Gemiddeld gaat het bij hem om 6,2 verschillende. Hierbij zijn voor de it’er de maaltijdcheques, de hospitalisatie- en groepsverzekering en (uiteraard) de laptop de meest voorkomende zijn. Ter vergelijking: een doorsnee werknemer kan rekenen ongeveer vier soorten van extralegale voordelen.

Top tien extralegale voordelen voor IT’ers

1. Maaltijdcheques:

81 procent

2. Hospitalisatieverzekering:

74 procent

3. Groepsverzekering:

67 procent

4. Laptop van de zaak:

63 procent

5. Ecocheques:

60 procent

6. Gsm-abonnement:

56 procent

7. Bedrijfswagen:

52 procent

8. Mogelijkheid tot thuiswerken:

48 procent

9. Onkostenvergoeding:

34 procent

10. Internetabonnement:

31 procent

Met sommige extralegale voordelen doen it’ers veel beter dan gemiddeld. Vooral bij de laptop en de mogelijkheid om thuis te werken en het internetabonnement is dit het geval. Ook de bedrijfswagens is bij it’ers goed vertegenwoordigd. Iets meer dan de helft van de informatici (52 procent) kan rekenen op dit extralegale voordeel. Alleen bij directieleden en consultants ligt dit percentage nog hoger.

4. Startloon IT'er is onder gemiddelde

Nuanceer de verhalen van it’ers die weggelokt worden met dure wagens en hoge startlonen. Als starter verdient u in de it-sector gemiddeld. Een startloon (= minder dan een jaar op de arbeidsmarkt) in it ligt gemiddeld op 2203 euro bruto per maand.

Opvallend is dat dit zelfs iets minder is dan het gemiddelde startloon (over alle sectoren heen) van 2230 euro. Sectoren als banken, overheid, onderwijs en gezondheidszorg doen het beter inzake het gemiddelde startloon.

5. Vijftigplussers goed betaald in IT-sector

Een ander verhaal bij de oudere werknemers. De it-sector betaalt in vergelijking wel beter aan oudere werknemers. Een vijftigplusser verdient gemiddeld iets meer dan 4600 euro bruto per maand. Slechts vijf sectoren, waaronder ook bank en verzekeringen, zijn genereuzer voor werknemers van ouder dan vijftig.

Wil je als rijpere werknemer het meest verdienen, dan trek je overigens best naar internationale instellingen (zoals de EU) waar je als vijftigplusser gemiddeld bijna zesduizend euro bruto per maand opstrijkt. 

6. De ene IT’er is de andere niet

Ook nog even benadrukken: er zijn veel functies binnen it, en daar binnenin dus ook een groot verschil qua vergoeding. Sommige profielen zijn gegeerd en andere minder, wat ook een effect heeft op het loon. Toch zijn er zekerheden. Cio’s, it-manager, projectleiders en systeem- en netwerkverantwoordelijken doen het, zo blijkt uit cijfers van SD Worx, het best inzake salaris.

De it-profielen die het traditioneel met minder moeten stellen zijn de webmasters en de support-medewerkers. Om het even te kaderen: een doorsnee cio verdient drie keer zoveel als een helpdesk-medewerker. Ook al is deze verhouding tussen afdelingshoofd en medewerker niet anders bij bijvoorbeeld een marketing- of financiële afdeling.

7. IT biedt (zeker) geen jobzekerheid

Tenslotte nog dit. Overal heeft men het over digitalisering, maar dat staat niet gelijk aan jobzekerheid voor it’ers. Opvallend is bijvoorbeeld dat bij de recente ontslagrondes bij zowel AXA als ING ook heel wat informatici werden bedankt voor bewezen diensten.

De it-jobmarkt is erg dynamisch: wie nu goed in de markt ligt, doet dat dat volgend jaar mogelijk niet meer. En misschien moet hij (of zij) dus zelfs vertrekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-28T08:26:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.