Visterin Verdiept: Belgische ICT’er ligt goed in markt

Dit artikel delen:

Belgische ict’ers blijken gegeerd. Bijna zes op tien Belgische bedrijven hebben moeite om informatici te vinden. In vergelijking met andere landen zijn ze in ons land ook hoog geschoold. Vijf feiten die goed zijn om te weten, zeker voor zij die ict’ers aanwerven, óf er zelf één zijn.

In de Europese Unie waren vorig jaar 8,2 miljoen ict-specialisten werkzaam, wat neerkomt op 3,7 procent van de totale werkgelegenheid. Deze, en alle andere data, komen van het Europees statistiek- en onderzoeksbureau Eurostat.

Het beroep zit alvast in de lift. Eurostat telde in 2011 nog bijna 6,4 miljoen ict'ers in de EU. Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk nemen meer dan de helft van alle in de EU werkzame ict'ers voor hun rekening. Maar ons interesseren natuurlijk de cijfers over Belgische ict’ers. En die zijn opvallend.

1. Veel minder ict’ers in België dan in Nederland

194.000 informatici zijn er in ons land, goed voor 4,2 procent van de arbeidsbevolking. Hiermee zitten we in de kopgroep: we staan inzake dat aandeel zesde op 28 EU-landen die in het onderzoek zijn opgenomen. 

Maar er zijn, ook in verhouding, bij ons minder ict’ers dan in Nederland. Daar zijn er volgens Eurostat meer dan 420.000 ict-specialisten actief, ofwel vijf procent van de gehele werkgelegenheid.

Verhoudingsgewijs kent Finland overigens het grootste aantal ict'ers, met 6,6 procent van de totale werkgelegenheid, gevolgd door Zweden en Estland. Het laagste percentage vinden we in Griekenland en Roemenië (2 procent).

2. Ict’ers zijn in België moeilijk te vinden

59 procent van de Belgische bedrijven die it-specialisten rekruteren, ervaart veel moeite om die ook te vinden. Dat percentage ligt een pak hoger dan het Europees gemiddelde dat op 41 procent ligt. In Spanje (17 procent) en Griekenland (28 procent) zijn ict’ers veel makkelijker te contracteren.

In slechts vier landen is het moeilijker om ict’ers te vinden dan België: Tsjechië, Slovenië, Luxemburg en Australië. In vergelijking met onze buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland lijken Belgische ict’ers dus schaarser.

3. Belgische ict’ers bij de hoogst opgeleide

In de EU genoten zes op tien ict’ers een hogere opleiding. Maar in België is dat 76 procent. Daarmee staat ons land in de top vijf van landen met hoogste verhouding aan hoger opgeleide ict’ers. Enkel in Ierland (82 procent), Letland (81 procent), Spanje (79 procent), Frankrijk (78 procent) ligt dat percentage hoger.

Het laagste aandeel aan ict’ers met hogere studies vinden we in Italië (33 procent) en in Duitsland (50 procent).

4. Belgische ict’er is ouder dan gemiddeld

Het Belgische bedrijfsleven speurt dan wel koortsachting naar it-talent, tegelijk kan het vaak moeilijk jongeren aan zich binden. Ons land heeft een van de oudste ict-populaties van Europa. Van alle Belgische ict’ers is slechts 35 procent jonger dan 35 jaar. Het EU-gemiddelde ligt een stuk hoger.

In Malta is bijvoorbeeld 63 procent van de ict’ers jonger dan 35, in Letland en Polen is dat 54 procent. In veel Oost-Europese landen is 40 procent of meer van de ict-werknemers jonger dan 35. 

Toch zijn Belgische ict’ers in verhouding nog jonger dan andere beroepsgroepen in ons land. Op de totale Belgische arbeidsmarkt is ruim 31 procent jonger dan 35 jaar. 

5. Meer mannen bij ict’ers

Dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn bij de ict-beroepsgroep is alom bekend. Maar ons land is hier erg uitgesproken. Maar liefst 86 procent van de ict’ers is in ons land een man. Hiermee zitten we dan ook boven het EU-gemiddelde van 83 procent.

Er zijn landen waar vrouwelijke ict’ers nog schaarser zijn, zoals Slovakije (91 procent) en Tsjechië (89 procent). Het best zijn vrouwen vertegenwoordigd in Bulgarije (‘slechts’ 70 procent van ict’ers is daar man) en Roemenië (74 procent man). Vooral voor vrouwen in it lijkt in de EU de weg dus nog lang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Altijd interessant om te zien wat de INPUT is van onze ICT-ers, in Belgie dus goed voor 4,2 procent van de arbeidsbevolking. In Nederland zijn er volgens Eurostat meer ICT-specialisten actief namelijk vijf procent van de gehele werkgelegenheid (ook INPUT).

Waar ik benieuwd naar ben is naar de OUTPUT ==> Wat is dus de geschatte bijdrage -procentueel- aan het BNP; Wel graag opnieuw BE met NL vergelijken aub!!!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-21T11:59:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.