Visterin Verdiept: Hoeveel verdien jij?

Drie vragen over je it-carrière: skills, salaris en kansen

Dit artikel delen:
Geld loon

Ongeveer negen op de tien bedrijven in de Benelux hebben moeite om de juiste it-professionals te vinden en die te behouden. Dit geldt voor zo goed als alle sectoren. Extra verloning is aan de orde. Maar niet elke it-skill is even gegeerd.

Computable baseert zijn bevindingen voor de Belgische it-arbeidsmarkt op basis van twee bronnen. Enerzijds de Salarisgids van Robert Half België voor 2018. Anderzijds op de IT Skills Pulse Survey van Willis Towers Watson. Hun bevindingen liggen voor een groot deel in dezelfde lijn. We beantwoorden drie vragen: over de gevraagde skills, de aangeboden lonen en de plannen van werkgevers.

Welke it-skills zoeken bedrijven?

1. Big data & analytisc: 71 procent
2. Cyber security: 64 procent
3. Application development: 63 procent
4. Database skills: 52 procent 
5. Web, soa & e-commerce: 52 procent
6. Erp: 52 procent
7. Systems & networking: 50 procent
8. Management process & methodology: 48 procent
9. Messaging & communications: 47 procent
10. Operating systems: 46 procent
Andere (cloud computing, mobile app development, it project management): 37 procent

Uit deze top tien kunnen we vooral besluiten dat eigenlijk de meeste it -kills worden gevraagd. Al doen met name data en development het buitengewoon goed. Toch is ook binnen al die domeinen specialisatie en expertise vereist. 'Bedrijven zijn meer en meer afhankelijk van professionals met steeds specifiekere it skills', stelt Michiel Klompen van Willis Towers Watson.

Volgens Robert Half zijn erp (SAP, Microsoft AX), Datahandling & business intelligence tools (Qlikview, Business Objects, MS PowerBI, Tableau), ontwikkeling (.NET, Java), it project management skills (Prince2, agile, scrum) erg in trek. Ook business- en functionele analyseskills zijn nog altijd erg gewenst.

Als bedrijven it’ers een hoger startloon zouden betalen, dan doen ze dat volgens Robert Half vooral voor de vaardigheden en projectervaring, minder voor de soft skills.

Hoeveel verdient een Belgische it’er?

Dat verschilt volgens de categorie. Robert Half maakt deze categorieën met een indicatie voor het brutoloon in 2018 in België. In deze lijst gaan vooral de junior it-projectmanager en de software developer er qua loon het meest op vooruit, in vergelijking met dit jaar.


It-infrastructuur
It service desk agent: € 1.750 - € 2.750

Support engineer (2nd line) € 2.400 - € 3.200

Systems engineer € 2.500 - € 3.800

Network engineer € 3.800 - € 4.400

Service delivery manager € 3.200 - € 5.500


Business analysis
Functional analyst € 2.300 - € 4.000

It business analyst € 2.300 - € 4.500

Application manager € 4.000 - € 6.500

Business intelligence analyst € 2.700 - € 4.500

Erp/application consultant € 2.600 - € 4.500 


It & project management
Junior it project manager € 1.950 - € 3.000

It project manager € 3.000 - € 5.500

Pmo manager € 5.000 - € 7.000

It manager € 3.500 - € 6.500

It director € 5.000 - € 8.000


Software development
Software developer € 2.500 - € 4.500 

De salarissen zijn startsalarissen gebaseerd op Belgische gemiddelden. De salarissen zijn brutomaandsalarissen. Bonussen, incentives en alle andere extralegale voordelen worden er niet in meegerekend.

Hoe willen bedrijven die it’ers aantrekken?

Dat wordt een uitdaging, want België telt een dalend aantal it-professionals. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat we in ons land er zowat 193.800 hebben. Dat aantal ligt lager dan enkele jaren geleden. In 2014 bijvoorbeeld werd er nog afgeklokt op 199.700 ict’ers. 

Bijna alle Belgische bedrijven hebben moeite om de juiste it-professionals te vinden en te behouden. Volgens Willis Towers Watson gaat het in de Benelux om negen van de tien bedrijven. 

De afgelopen drie jaar steeg, volgens Robert Half, bovendien het personeelsverloop van it-professionals in vast dienstverband (binnen de organisatie van de bevraagde cio’s) met 40 procent. Hoe willen bedrijven it’ers aantrekken of aan zich binden, of langs de andere kant bekeken: welke kansen krijgen it’ers?

1. Loonsverhoging. 61 procent van de ondervraagde organisaties is, volgens Willis Towers Watson, bereid om hen een hoger dan marktconform salaris te bieden.

2. Flexibel werken. 80 procent van de bedrijven in de Benelux biedt de it-professional de mogelijkheid tot flexibel werken. 

3. Ontwikkeling en doorgroei. Doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling zijn in de Benelux belangrijke factoren om it-personeel aan te trekken. Het is dus cruciaal dat werkgevers in voldoende opleidingsmogelijkheden investeren. 

4. Ook locatie en werksfeer spelen een steeds belangrijkere rol bij de keuze van it’ers voor een werkgever, benadrukt Robert Half.

5. Innovatie. 'Organisaties zetten bijvoorbeeld een innovatief karakter in als pull-factor', weet Michiel Klompen van Willis Towers Watson. 'Zo organiseren bedrijven interne competities voor het oplossen van strategische it-vraagstukken. Door zo innovatie te stimuleren, spreken zij it’ers aan. In de hoop dat deze langer uitgedaagd en gemotiveerd blijven om voor de organisatie te werken.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-08T11:55:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.