Visterin verdiept: Eén ontwikkelaar per vacature

Hoe schaars zijn it’ers in Vlaanderen? Vooral de analist-ontwikkelaar is loodzwaar knelpuntberoep

Dit artikel delen:

It-profielen zijn schaarse profielen, dat is niks nieuws. Maar wie is echt schaars? De analist-ontwikkelaar, zo blijkt. Zo is er gemiddeld één beschikbare analist-ontwikkelaar voor elke vacature. ‘Een loodzwaar knelpuntberoep’, zo klinkt het. Al zijn er nog andere knelpuntberoepen in ict.

In de lijst van tien grootste knelpuntberoepen van de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) staat, naast een resem technische- en bouwberoepen (onderhoudsmechanicien, werfleider,…) één puur en vrij breed it-profiel: de ‘analist ontwikkelaar ict’.

Er zijn nog andere knelpuntberoepen in it, maar geen enkele is zo ‘hot’ als de analist ontwikkelaar. Ook al is dit dus een brede invulling: niet elke analist ontwikkelaar is even gegeerd bij opdracht- en werkgevers. Net zoals niet elke technologie, omgeving of programmeertaal even goed in de markt ligt.

1 per vacature

Volgende vraag is dus: hoe schaars is die analist-ontwikkelaar in Vlaanderen? Heel schaars. Een goede indicatie hiervoor is de zogenaamde spanningsindicator, die de VDAB hanteert. Die meet de krapte op de arbeidsmarkt en geeft aan hoeveel (niet werkende) werkzoekenden er gemiddeld zijn per openstaande vacature. Hoe kleiner dat getal, hoe schaarser.

Voor alle beroepen ligt die spanningsindicator gemiddeld op 5. Oftewel: per vacature zijn er in Vlaanderen theoretisch gemiddeld dus vijf werkzoekenden. Bij de ontwikkelaar is dat 1. Vrij vertaald per vacature is er gemiddeld 1 kandidaat/werkzoekende. Dat is dus redelijk krap. Sommige zijn zo goed als onvindbaar.

Een van drie domeinen

Als we het breder bekijken zit de ontwikkelaar in de reeks van technische profielen die vandaag erg gezocht worden. ‘Inzake technische jobs zijn er qua knelpunten drie grote domeinen. Enerzijds de industrie, maar daarnaast ook de bouwsector, weet  Willem Vansina, verantwoordelijke Arbeidsmarktinformatie bij de VDAB. Een derde sector is, volgens hem, dus de ict. ‘Al zien we ict-jobs ook meer en meer opduiken bij alle sectoren.’

Er zijn maar weinig knelpuntberoepen die nog krapper zitten qua invulling dan de ontwikkelaar. Of toch zeker één: de (hoofd)verpleegkundige is in Vlaanderen overigens hét knelpuntberoep bij uitstek.

Oost-Vlaanderen en het Brusselse

Waar worden ontwikkelaars in Vlaanderen het meest gezocht? Op zich over heel Vlaanderen natuurlijk. Maar de krapte blijkt het grootst in Oost-Vlaanderen en de streek rond Brussel (Vlaams-Brabant), waar er gemiddeld zelfs minder dan 1 werkzoekende is per vacature.

In Limburg en West-Vlaanderen gaat het iets beter, maar ook niet veel. Antwerpen zit daartussen.

Andere it-knelpunten

Hoe zit het met de andere it-knelpuntberoepen? De VDAB telt er nog vier andere die het echt het label knelpuntberoep geeft: de bedrijfsanalist ict, de integratie en implementatie expert ict (een brede leidinggevende functie waar onder andere de it-project manager onder valt), de netwerkbeheerder en de databankbeheerder.

Vooral de eerste twee (de bedrijfsanalist en de integratie en implementatie expert) zijn erg gezocht. Daar staat in de VDAB-lijst een gevarendriehoek bij, wat wijst op zware knelpuntberoepen. Zowel in aantal als qua scholing blijkt er een krapte om aan de vraag te kunnen voldoen. Maar in vergelijking hiermee blijft onze analist-ontwikkelaar dus een loodzwaar knelpuntberoep.

It, maar geen knelpunt

Zijn er ook it-jobs die helemaal geen knelpuntberoep zijn? Die zijn er zeker. Wat (voorlopig) bijvoorbeeld niet op de lijst staat van knelpuntberoepen zijn onder meer de ict-verantwoordelijke (dus de cio of it-manager), de websitebeheerder en de pc technicus. Of hoe het voor het ene it-profiel al wat nijpender is dan het andere.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-29T10:33:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.