Visterin Verdiept: Deze it-skills zijn erg in trek

De vraag naar blockchain kennis is booming

Dit artikel delen:

Wat zijn de snelst groeiende vaardigheden in de wereldwijde freelance markt? En waar valt als it’er dus werk (en geld) te rapen? We zetten de twintig snelst groeiende domeinen op een rij.

Maar liefst 97 procent van de Belgische bedrijven heeft freelancers in dienst, zo concludeerden hr-dienstverlener SD Worx en Antwerp Management School in een recent onderzoek

It-afdeling is Belgisch freelance kampioen

Niet geheel verwonderlijk: it-afdelingen zijn in ons land van alle afdelingen het meest geneigd om gebruik te maken van freelancers. 31 procent van de it-afdelingen doet er een beroep op, gevolgd door sales (23 procent), marketing en domein-overschrijdende projecten (beide 20 procent) en productie (19 procent).

Freelancers worden door Belgische bedrijven vooral ingezet voor hun gespecialiseerde vaardigheden (48 procent), maar ook voor eenmalige (35 procent) en heel complexe taken (34 procent).

Welke skills?

De twintig snelst groeiende it-skills (Q2 2018):

1. Blockchain
2. Google Cloud Platform
3. Volusion
4. Risk management
5. Product photography
6. Rapid prototyping
7. Google App Engine API
8. Scorm
9. GitLab
10. Go development
11. Apple UIKit
12. Enterprise architecture
13. Tensorflow
14. Atlassian Confluence
15. Apple Xcode
16. eLearning
17. Customer retention
18. Articulate storyline
19. Node.js
20. Scala development

Wat zijn die gespecialiseerde vaardigheden waar freelancers over beschikken? Upwork, naar eigen zeggen de grootste freelance website ter wereld, bracht deze week de nieuwste editie uit van hun kwartaalindex met de ‘hottest skills’ in de freelance job markt. 

Deze lijst met snelst groeiende skills wereldwijd stelt ook wat ons land inzake it te wachten staat. Hij werpt namelijk een licht op nieuwe en opkomende vaardigheden en vergelijkt de trends in de tech-industrie, zoals blockchain en cloud, met die op de arbeidsmarkt.

Blockchain en cloud staan dus hoog op de agenda. Op nummer drie staat Volusion, wat software is voor e-commerce. Met risk management (op nummer vier) is ook security vertegenwoordig in de top vijf.

Veel van de opkomende skills zitten in de ontwikkelsfeer, wat typisch is voor freelance it’ers. In de top tien van snelst groeiende vaardigheden onder meer: Google App Engine API (webapplicaties en mobiele apps), Scorm (standaarden voor e-learning), GitLab (voor DevOps) en Go development, een programmeertaal die kan gebruikt worden om blockchains te creëren. Naast Google is ook Apple goed vertegenwoordigd in de top twintig.

Blockchain is booming

De vraag naar de twintig snelst groeiende vaardigheden steeg het voorbije kwartaal met 150 procent, in vergelijking met een jaar geleden. 

Opmerkelijk: de vraag naar skills in de top-10 nam met 500 procent toe. Voor lijsttrekker blockchain was dat een groei met maar liefst 3500 procent. Of hoe blockchain (ook) op de freelance arbeidsmarkt booming is…
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-08-03T10:15:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.